Spomenik prirode
142

Pećina Vjetrenica je dragulj BiH kojeg ne biste trebali propustiti posjetiti

I. S.
Foto: Velija Hasanbegović
Pećina Vjetrenica kod Popovog polja je zaštićeni spomenik prirode kojeg definitivno ne biste trebali propustiti posjetiti.
Vjetrenica je na području južno-dinarskog krša, s ulazom na samom rubu Popovog polja, 300 metara istočno od centra sela Zavale na 260 metara nadmorske visine. Prvi put spominje se polovinom prvog stoljeća u djelu "Povijest prirode" ("Historia naturalis") Plinija Starijeg, a sistemska naučna istraživanja počinju tek od kraja 19 stoljeća.

Ova pećina je prvi put otvorena 1964. godine, u nju je bilo moguće ući do 1991., a nakon toga je bila zatvorena više od 18 godina.

U Vjetrenici živi gotovo 200 životinjskih vrsta, od kojih je 37 njih prvi put pronađeno i opisano upravo na ovom mjestu. Najpoznatija od njih je čovječija ribica.

Prosječna godišnja temperatura u Vjetrenici je 11 stepeni Celzijusa, a brzina vjetra je 25 metara u sekundi. Treba napomenuti da se turisti kreću po stazi dugoj oko 600 metara.

"Na kraju pećine se nalazi prelijepa grupa stalagmita koji leže na klini, a kojoj je prije stotinjak godina hadžibeg Rizvanbegović, kad je posjetio Vjetrenicu s vojskom, dao ime 'Tursko groblje', jer ga je izgledom posjetilo na mezarje. Inače, ovo se smatra prvom posjetom Vjetrenici", rekao je ranije vodič pećine Nikša Vuletić u razgovoru za Klix.ba.

Cijena ulaznice za odrasle je 15 KM, za penzionere i studente je 10 KM, a za djecu do 15 godina iznosi osam KM. Za djecu mlađu od četiri godine nije potrebno plaćati ulaz.