{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Partenon bez građevinskih skela nakon 30 godina

F
28.5.2010. u 13:37
0
0
Partenon bez građevinskih skela nakon 30 godina
0
Partenon bez građevinskih skela nakon 30 godina
Foto: Reuters
Posjetioci atenske Akropole do septembra će imati rijetku i kratku priliku vidjeti hram Partenon bez građevinskih skela, nakon gotovo 30 godina.
Velika obnova Partenona i drugih zdanja na Akropoli počela je 1983. godine. Građevinske skele od tada su bez prestanka bile oko hrama. Restauratori su prije nekoliko dana završili složen posao ispravljanja grešaka pri spajanju mramornih blokova na pročelju hrama napravljenih tokom posljednje restauracije prije 70-ak godina.

Gradnja Partenona počela je 447. godine p.n.e i trajala devet godina. Još ih je deset trebalo za završetak skulpturnih dekoracija. Obnova, znači, traje duže nego gradnja.

"Svaki komadić mramora tretiramo kao vrhunsko umjetničko djelo, s velikim poštovanjem", rekla je čelnica restauratora Mari Joanidu.

Tokom stoljeća Partenon je preživio požare, ratove, revolucije, pljačku, lošu restauraciju i zagađenje. Bio je pretvoren i u crkvu i u džamiju. U septembru će skele biti ponovo postavljene na zapadnoj strani hrama. Obnova toga dijela potrajat će najmanje tri godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: