"Preskočite gužve"
13

Ovo su najpotcjenjenije destinacije Evrope: Na listi "od Baltika do Jadrana" je i bh. grad

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Magazin Time Out izdvojio je listu od 14 destinacija Evrope koje se nepravedno zanemaruju te na kojima možete provesti sate i "ne vidjeti još jednog turista", a na njoj se našla i Banja Luka.

"Dakle, evo šta predlažemo: ovog ljeta, preskočite vatikanske redove. Izađite iz gužve kod Sagrada Familije – i otputujte na neke od manje poznatih destinacija na kontinentu", poručili su.

Listu su kreirali angažovanjem iskusnih putopisaca i lokalnih stručnjaka kako bi otkrili potcijenjene lokacije od Balkana do Baltika, pa od Sjevernog Atlantika do Jadranske obale.

Na prvom mjestu na listi našla su se Farska ostrva, a slijedi Tartu u Estoniji te Pamukkale u Turskoj. Od ukupno 14 destinacija, na listi se našao i jedan grad iz Bosne i Hercegovine, a radi se o Banjoj Luci.

"Nedostatak turističkog prometa znači da se u slobodno vrijeme možete diviti pravoslavnom hramu Hrista Spasitelja i džamiji Ferhadija. Svaki upadljivo obnovljen nakon sukoba, oni čine dio opuštenog programa razgledanja koji se proteže na period od 2.000 godina, uključujući panoramsku rimsku tvrđavu Kastel i habsburške fasade", navodi Time Out.

Ističe se da grad obiluje živahnim terasama kafića, a oni koji jedu meso će moći uživati u mnogim restoranima dok hotelski fond uključuje bazen na posljednjem spratu i obilježja iz 1885. godine.

"Pristupačnost naglašava sve oblasti gostoprimstva, a uprkos nedostatku međunarodnih posjetilaca, osoblje koje govori engleski je zajednička karakteristika", navode.

Dok je Banja Luka zauzela 12. poziciju, na osmom mjestu na listi našla su se jezera u Imotskom u Hrvatskoj. Cjelokupnu listu možete pogledati na linku.