Putovanja
7

Ovo su najopasnije plaže svijeta

Klix.ba
Iako su veoma lijepe te na prvi pogled djeluju kao sjajno mjesto za uživanje i odmor, neke plaže svijeta kriju velike opasnosti.

Otok Reunion

Na otoku Reunion su prošle godine primijenjeni novi načini za sprečavanje napada morskih pasa. Francuski teritorij udaljen 225 km od Mauricijusa u Indijskom okeanu se svim silama trudi da ne bude poznat kao najsmrtonosniji otok na svijetu. Od 2011. godine je zabilježeno 20 smrtonosnih napada morskih pasa, što čini 13 posto svih napada na svijetu.

Otok Fraser, Australija

Vode koje okružuju otok Fraser su veoma opasne, osim ako vam ne smeta da plivate s meduzama i morskim psima dok se borite s jakim strujama. Na obali žive neki od najsmrtonosnijih paukova, kao i krokodili te divlji psi koji često napadaju ljudi.

Gansbaai, Južna Afrika

Ovo je teritorija velike bijele ajkule. Nedaleko od obale je Shark Alley, mali kanal između otoka Dyer i Geyser Rock, a dom je oko 60.000 tuljana, koji privlače velike bijele ajkule. Turisti ih često posmatraju iz kaveza.

Praia de Boa Viegem, Brazil

Radi se o popularnoj pješčanoj plaži u Recifeu u Brazilu. Nekada se smatrala bezopasnom, no, od 1992. godine je zabilježeno više od 50 napada ajkula i 19 smrtnih slučajeva. Naučnici tvrde da je razlog tome uništavanje ekosistema, kao i ribarski brodovi koji su veoma blizu obale. Ako to nije dovoljno, grad se bori s visokom stopom kriminala.

Shenzen, Kina

Osim toga što na njoj vlada velika gužva, plaža u Shenzenu je poznata po velikom broju ljudi koji se utope. Statistički, na ovoj plaži izgubi život najviše djece starosti od 1 do 14 godina u cijeloj Kini.

Sjeverna teritorija i Queensland, Australija

Svake godine se između oktobra i aprila stotine plaža zatvaraju zbog velikog broja meduza. Radi se o vrsti koja pripada najotrovnijim bićima na svijetu. Odgovorne su za najmanje 70 smrtnih slučajeva od 1883. godine. Nakon dodira meduze javlja se izuzetno jaka bol zbog koje neke žrtve dožive infarkt prije nego stignu do obale.

Volusia County, Florida

Na obali Volusia Vountyja je od 1882. godine zabilježeno 267 napada ajkula, ali ni jedan nije imao smrtne posljedice. Osim toga, prijeti opasnost od udara groma u kojima je u periodu od 1997. do 2006. godine zabilježen 71 smrtni slučaj.

Plaža Chowpatty, Indija

Plaža Chowpatty u Mumbaiju u Indiji je jedna od najzagađenijih, a plivanje nije preporučljivo. No, to ne sprečava stanovnike da se kupaju u septembru, kada slave festival Ganesha Chaturthi.

Copacabana, Brazil

Od 1931. godine je na Copacabani zabilježeno samo šest napada ajkula, ali veliku opasnost predstavlja krimina. Krađe i pljačke su uobičajene, tako da se turistima preporučuje da kamere i novčanike ostavljaju u hotelima. Tokom Olimpijskih igara većih problema nije bilo.

Bikini Atoll, Maršalovi Otoci

Maršalovi otoci su pod zaštitom UNESCO-a, a razlozi su nuklearna radijacija i ajkule. Na ovom otoku je izvedeno više od 20 testova nuklearnog oružja u periodu od 1946. do 1958. godine, a iako su proglašeni "sigurnim" 1997. godine, stanovništvo je odbilo da se vrati. Konzumiranje lokalnih proizvoda se ne savjetuje. Prekid pecanja u proteklih 65 godina znači bujanje morskog života, uključujući rast broja ajkula. Turisti dolaze na ronjenje, jer se u ovim vodama nalaze brojni potopljeni brodovi.

The Red Triangle, California

Dio kalifornijske obale od Big Sura do Bodega Baya je poznat po 11 posto svih zabilježenih napada velikih bijelih ajkula na ljude.

Kilauea, Havaji

Plaža na otoku Kilauea je veoma blizu vulkana koji kontinuirano eruptira od 1983. godine, a lava završava u okeanu. U vodama oko ovog otoka zabilježena su 102 napada ajkula od 1828. godine od čega je osam smrtonosnih.

Plaža Zipolite, Meksiko

Plaža Zipolite je poznata i kao "Plaža mrtvih". Popularna je među nudistima i aanturistima, ali i ogromnim valovima i opasnim strujama. Zbog velikog broja utapanja 1995. godine je organizovana volonterska spasilačka služba.

Plaže Amazona, Brazil

Ukoliko se nađete u Amazonu, plivat ćete s piranama, anakondama i električnim jeguljama. Ostanite an kopnu.

Staithes, Velika Britanija

Plaža Staithes u Yorkshireu je poznata po zagađenoj vodi koja ne zadovoljava evropske standarde. Rizici koje nosi kupanje su dijareja, meningitis, hepatitis A i slično.