Putovanja
82

Ovo su najčišći gradovi na svijetu

Klix.ba
Iako se definicija čistoće razlikuje od zemlje do zemlje, postoje neki jedinstveni faktori na osnovu kojih se mjeri čistoća grada. To su dostupnost i pitkost vode, način uklanjanja otpada, kvalitet kanalizacionog sistema, zagađenosti zraka i saobraćajne gužve.
Calgary
Calgary

Na osnovu ovih faktora higijene, konsultantska kompanija Mercer Global svrstala je Calgary na prvo mjesto liste najčišćih gradova u svijetu. Slijede ga Adelaide, Honolulu, Minneapolis i Kobe.

Kazne od nekoliko hiljada dolara za bacanje opušaka na ulicu su očigledno urodile plodom u ovom kanadskom gradu. No, prema Merceru, Calgary je na prvom mjestu ponajviše zbog svojih zelenih inicijativa.

Organizacija Green Calgary promovira "zeleniji" stil života i nudi savjete kako smanjiti količinu otpada na deponijama, piše Guardian. Organizacija, također, nastoji potaknuti stanovnike da prave ekološki održive domove.

Singapur
Singapur

Iako se ne nalazi na Mercerovoj listi, Singapur to svakako zaslužuje zbog urednosti i čistoće koja je očigledna na svakom koraku.

Zakoni u ovom gradu-zemlji su veoma oštri, a kazne drakonske za brojne stvari, od pornografije do davanja napojnica.

Za bacanje otpadaka na ulici u Singapuru se naplaćuje kazna od hiljadu dolara, i to samo za prvi prijestup, dok za svaki naredni kazna raste i do 5.000 dolara.

Singapur kažnjava i zbog nepravilnog odlaganja žvakaćih guma (100 dolara), za uriniranje u liftovima (500 dolara), zbog nepuštanja vode u javnim WC-ima (100 dolara).

Gradom redovno patroliraju policajci, koji brinu da se zakon zaista i sprovodi, a rezultat je čist i uredan grad.

Kigali
Kigali

Još jedan grad zaslužuje, prema Guardianu, da se nađe na ovoj listi, a to je Kigali, prijestolnica Ruande, koja je postigla zavidan stepen čistoće.

To nije postignuto uvođenjem visokih kazni, već zahvaljujući principu "umugande". Ta riječ ima mnogo značenja, između ostalog, "zajednica" i "plaćanje", a datira iz vremena kada je Ruanda bila dio belgijske afričke kolonije.

U 19. stoljeću posjetioci grada su zabilježili da se od stanovnika Kigalija tražilo da barem dva dana sedmično obavljaju poslove koji su korisni za zajednicu.

Godinama prije genocida iz 1994. godine, predsjednik Juvenal Habyarimana isticao je to pravilo kao stvarni identitet stanovnika Ruande. Tako su stanovnici ove zemlje besplatno radili na izgradnji škola, puteva, zdravstvenih ustanova...

Umuganda je na snazi i danas, a stanovnici Ruande ponosni su na činjenicu da imaju jedan od najčistijih gradova na svijetu.