{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Ovce opremljene kamerama mapiraju Farske Otoke

Klix.ba
13.7.2016. u 17:31
26
20
Ovce opremljene kamerama mapiraju Farske Otoke
26
 
Automobili kompanije Google opremljeni kamerama "zavirili" su u gotovo sve dijelove svijeta, a stanovnici Farskih Otoka imaju inovativan način da mapiraju svoju okolinu i nađu se među ostalim mapama.
Farski Otoci su pokrenuli kampanju kako bi se njihove ulice i okolina našli na Google Street Viewu te su ovce opremili kamerama. Googleovi automobili još nisu bili na Farskim Otocima, tako da je stanovništvo odlučilo napraviti prvi korak.

Oko 50.000 stanovnika će iskoristiti 70.000 ovaca za mapiranje.

"Ideja je neobična, ali mislim da može uspjeti. Farski Otoci imaju izuzetno lijepe ulice, nemoguće je opisati osjećaj dok se vozite zelenim dolinama i u planinama, pored okeana i po visokim stijenama. No, još uvijek ne postojimo na Google Street Viewu, Farski Otoci su udaljeni, ali ovih 18 otoka u Sjevernom Atlantiku posjeduju magične pejzaže, tako da je vrijeme da se predstavimo svijetu", izjavila je Durita Dahl Andreassen iz agencije Visit Faroe Islands.

Farski Otoci se nalaze između sjeverozapadne obale Škotske i Islanda, a njima se kreće veliki broj ovaca s kamerama. Fotografije stižu na Duritin mobitel, a ona ih uploaduje na Google Street View. Osim toga,, pozvala je Google da dođe sa svojim automobilima i mapira ceste.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: