Raj za ljubitelje prirode
48

Ovaj hrvatski otok je treći najpotcjenjeniji u Evropi, opisuju ga kao skriveni dragulj Mediterana

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Globalna turistička stranica Big 7 Travel objavila je listu od 20 najpotcjenjenijih otoka u Evropi za 2024. godinu, a na trećem mjestu je Lastovo u Hrvatskoj.

Kako se ljeto bliži, tražimo našu sljedeću destinaciju za odmor, a otoci su uvijek najbolji izbor - nude pravi bijeg od svakodnevnog života, kao i priliku da se povežemo s prirodom.

Međutim, popularni evropski otoci su preplavljeni turistima tokom ljetnjih meseci. Masovni turizam može razvodniti lokalni šarm otoka, kao i povećati cijene. Ipak, ima lijepih otoka koji nisu toliko popularni, a lista koju je priredila turistička stranica Big 7 Travel predstavlja one koji su nepravedno zanemareni.

Prvi na listi najpotcjenjenijih je Anafi u Grčkoj, ostrvo koje je vizija bijelih kuća s ravnim krovovima grupisanih na litici, kupolastih crkvi koje se nalaze na vrhovima brda i netaknutih plaža. Postoji neotkrivena magija na Anafiju, grčkom ostrvu na koje masovni turizam ne utiče, ali lokalni život napreduje.

Drugi na listi je otok Ile d'Yeu u Francuskoj, a treće mjesto zauzeo je otok Lastovo. Ova suncem okupana destinacija je skriveni dragulj Mediterana.

Otok opisuju kao raj za ljubitelje prirode, sa preko 70 posto ostrva prekrivenog bujnom šumom. Kristalno čista obala je predivno raznolika - možete se opustiti na plaži s mekim pijeskom, uroniti u pjenušavu vodu krševite uvale ili roniti iznad koraljnog grebena.

Izolacija otoka pomaže da raste i jedinstvena flora i fauna. Uz prekrasan krajolik, Lastovo je dom drevnih kamenih sela. To je pogled na Hrvatsku iz prošlosti, a ovdje je sačuvan jedinstven način života.

Cijelu listu najpotcjenjenijih otoka Evrope možete pogledati na linku.