Putovanja
12

Ova turistička mjesta inspirisana su Shakespearovim djelima: Dubrovnik, Sicilija, Leicester...

Klix.ba
Ne postoje dokazi da je najdraži Startfordov sin ikada posjetio Evropu ili čak Škotsku, ali slavne predstave Williama Shakespearea smještene su na stranim lokacijama o kojima je čitao u knjigama. Ovim činom, ta mjesta je učinio besmrtnim.

1. Dubrovnik, Hrvatska

Dragulj hrvatske obale je Dubrovnik. Postavke jedne od najomiljenijih Shakespearovih komedija "12. noć" je upravo u tom gradu koji se nekada zvao Raguza i bio je jedan od glavnih gradova Ilirije. Tvrđava Lovrijenac, gdje se odvija festival Dubrovačke ljetne igre a u kojem će igrati predstava Hamlet, mogao bi proći kao Orsino sud u Shakespearovoj predstavi. Tvrđava je izgrađena u 11. stoljeću kako bi se grad odbranio od venecijanskih osvajača.

2. Dunkeld i Birnam, Škotska

Birnam
Birnam

U škotskim mjestima Dunkeld i Birnam u Pertshireu još uvijek se osjeća duh pravog Magbeta i vrijedni su posjete. Magbet je bio plemić Glamisa i Glamisov dvorac u Angusu, kuća iz perioda djetinjstva Kraljice Majke je slavna građevina iz historije. Kralj Duncan možda nije ubijen ovdje, ali u sebi ima nešto tmurno i jezivo. Dunkeld je jedan od najljupkijih starih gradova u Škotskoj, dok je Birnam šuma, koju Shakespeare spominje u dijelu kada Magbet dolazi u Dunsinane Hill, mjesto "vještica".

3. Padova, Italija

Padova
Padova

Shakespearova geografija nije bila pouzdana i vrlo je jasno da nikada nije bio u Padovi, mjestu postavke predstave "Ukroćena goropadnica". On ovaj grad nazvao rasadnikom umjetnosti. Smješta je u plodonosnu Lombardiju što je velika greška. Padova je blizu Venecije. Ko god je posjetio ovaj grad složit će se da je to jedan divan italijanski grad. Posebno se može ponositi bazilikom Sv. Antonio, ali ima i nevjerovatnih pijaca, stilizovanih hotela i predivnih ulica.

4. Leicester, Engleska

Leicester
Leicester

Ni Shakespeare nije mogao predvidjeti da će kralj kojeg je zamišljao da mijenja svoje kraljevstvo za konja, završiti ispod parkirališta u Leicesteru. Ali znao je sve o Bosworthu koji je udaljen 64 kilometra od Straforda i koji se salvi zbog velike bitke koja je završila Ratove dviju ruža i doveli do inauguracije dinastije Tudor. Kao dječak, Shakespeare je sigurno slušao priče od muškarca čiji se djed borio u Bosoworthu. Richard III je jedan od neizbrisivih likova.

5. Venecija, Italija

Venecija
Venecija

Sasvim je moguće da tvorac najpoznatije literature o Jevrejima nije nikada upoznao pravog Jevereja, a kamoli posjetio Veneciju. Ali njegova predstava "Mletački trgovac" je smještena u Veneciju koja uživa slavu kao i New York. Novac je kralj, a Jevrej osoba koja pozajmljuje novac i uradio je dobar posao u Rialtu. Danas je Rialto ispunjen štandovima sa suvenirima, a Jevrejski geto koji je star 500 godina je još duša grada. U njemu se nalaze jevrejske prodavnice, sinagoge i jevrejski restorani.

6. Helsingor, Danska

Helsingor
Helsingor

Sigurno ne postoji mjesto na svijetu koji je više unovčilo povezanost sa Shakespareom kao što je Dvorac Kronborg u danskom Helsingoru. Shakespearov festival održava se u tom gradu od 1816. godine. Glumci poput Laurencea Olivera i Juda Lawa glumili su Shakespearovim predstavama u dvorištu ovog dvorca. Činjenica je da je trupa engleskih glumaca igrala u ovom gradu 1586. godine. Dvorac iz 15. stoljeća smješten je uz sami grad i u njemu se nalaze statue Hamleta i Ofelije.

7. Ardennes, Belgija

Ardennes
Ardennes

Shakespeare je radnju djela "Kako vam drago" smjestio u Ardenes na granici između Francuske i Belgije. Vremenom je ime mjesta u predstavi skraćeno na Arden, prema djevojačkom prezimenu Shakespeare majke i mjestu odakle potječe njegova porodica u blizini Stratforda. Njena stara kuća, Mary Arden's Farma gdje antičke vrste polako počinju ponovo rasti, daje nagovještaj Shakespearove pastoralne idile gdje se Orlando udvarao Rosalindi i ljubav procvjetala ispod zelenog stabla.

8. Rim, Italija

Rim
Rim

Ljubitelji Shakespearovih rimskih predstava uvijek su oduševljeni velikim scenama u Forumu i naeleketrisanog oratorija Marka Antonija i Koriolana. Kada se nađete ispred Koloseuma dovoljno je da zatvorite oči i naći ćete se u slavnim danima koji su opisani i u Shakespearovoj drami "Koriolan".

9. Harfleur, Francuska

Harefleur
Harefleur

Najbolji način da dođete do Agincourta jeste da idete trajektom od Portsmoutha do Le Havrea u Francuskoj, što je ruta kojom su išli Henry V i njegova braća. Nije mnogo ostalo od stare luke Harefleur, u kojoj je smještena scena Henryjevog govora "Još jednom do proboja". Okolna zelena polja djeluju umirujuće i teško je pomisliti da je nekada to bilo mjesto čuvene bitke.

10. Sicilija

Messina
Messina

Sicilija je mnogo dobrog izvukla od Shakespearea da bi mu sicilijanski turisti trebali platiti posthumni honorar. On je predstavio ovaj otoko u ranoj predstavi "Komedija nesporazuma" i u jednoj od posljednjih "Zimska priča". Njegov set za predstavu "Mnogo vike ni za što" smješten je u lic Messina koja gleda prema Italiji. Bilo koji izgovor da posjetite Siciliju je dobar. Svakako posjetite i antički grad Sirakuzu.