Prema World Travel Awards
63

Ova turistička atrakcija (iznenađujuće) je proglašena najboljom u Evropi

N. O.
Unutrašnjost Guinness Storehousea (Foto: Shutterstock)
Unutrašnjost Guinness Storehousea (Foto: Shutterstock)
Prema World Travel Awards najbolja turistička atrakcija Evrope u 2023. godini je Guinness Storehouse u Dablinu.

Kada pomislite na najbolju turističku atrakciju u Evropi, vjerovatno vam padaju na pamet Stonehenge, Koloseum u Rimu ili Ajfelov toranj. Svi su nevjerovatno poznati, ali jedna znamenitost ih je nadmašila u utrci za vodeću evropsku turističku atrakciju na iznenađenje mnogih.

Prema World Travel Awards, gala svečanosti koja svake godine slavi najbolje od putovanja, turizma i gostoprimstva od 1993. godine, pivara Guinness Storehouse u Dablinu je vodeća turistička atrakcija u Evropi.

Među nominovanim su bili i Buckinghamska palata u Londonu, Sagrada Familia u Barseloni i Akropolj u Atini .

Guinness Storehouse je prvi put osvojio nagradu još 2015. godine i rangiran je kao najbolja turistička atrakcija u Irskoj u cjelini. Nalazi se u samom srcu Dablina, grada poznatog po obilju historije i kulture.

Skladište nije samo mjesto gdje se Guinness pripremao posljednjih 250 godina, već nudi pogled iza kulisa na zamršenosti pravljenja i točenja ovog svjetski poznatog piva.

@eringeorgia_ A must visit whether you like guinness or not! #fyp #foryou #mustvisit #dublin #ireland #viral #travel #xyzbca ♬ Au Revoir - Sweet After Tears

Ovo mjesto donosi priču o najpoznatijem izvoznom proizvodu Irske, Guinness pivu, od njegovih skromnih početaka 1759. do danas. Skladište nije samo dom Guinnessa već i slavlje irske kulture, kreativnosti i poduzetništva.

Priča je ispričana kroz različite interaktivne izložbene prostore uključujući sastojke, transport, kooperaciju, oglašavanje i sponzorstvo. Prostire se na sedam spratova i okružuje stakleni atrijum u obliku litre Guinnessa.

Tu je i kino sala posvećena prikazivanju starih Guinnessovih reklama i nedavno renovirani Gravity Bar koji ima prekrasan pogled na irsku prijestolnicu.