Novi dizajn
39

Ova sjedišta bi mogla pomoći pri društvenom distanciranju u avionima

D. B.
Pandemija koronavirusa je imala veliki utjecaj na sve segmente života pa tako i na putovanja. Društveno distanciranje je jedna od važnih mjera, a novodizajnirana avionska sjedišta bi mogla pomoći.

S obzirom na tijesna sjedišta u ekonomskoj klasi u kojoj putuje stotine ljudi, teško je držati društvenu distancu. Međutim, dizajneri su ponudili rješenje koje bi moglo učiniti putovanje sigurnijim. Avioni bi uskoro mogli biti opremljeni zakrivljenim pregradama kako bi putnici bili razdvojeni.

Dizajn podrazumijeva pretvaranje srednjeg sjedišta u pregradu, odnosno barijeru između sjedišta do prolaza i onog do prozora.

Pregrada nazvana Interspace Lite zajednički je proizvod kompanija Safran i Universal Movement. Treba istaći i da pregrada nije providna.

Proizvodnja novih sjedišta bi trebala početi ovog ljeta.

Međutim, još uvijek nije riješen problem zraka, jer većina modernih aviona koristi sistem recirkulacije koji recikliraju do 50 posto zraka u kabini. Činjenica je da se koronavirus širi zrakom, a to predstavlja ozbiljan problem ako neko na letu ima simtome jer će zrak cirkulisati kabinom. Aviokompanije trenutno daju sve od sebe kako bi smanjile rizik, a jedna od mjera je smanjenje kapaciteta, odnosno broja putnika u avionu, piše Metro.