Putovanja
5

Ostrvo Sipadan u Maleziji na kojem niko ne živi idealno je mjesto za ronjenje

Piše: A. B.
Foto: Privatni album
(Foto: Privatni album)
Sipadan je malo ostrvo u Maleziji na kojem niko ne živi i predstavlja idealnu lokaciju za ljubitelje ronjenja. Sarajka Aida Karamešić prošle sedmice je boravila na ovom ostrvu na istočnoj obali Malezije pored Bornea, a u izjavi za Klix.ba ističe da je Sipadan najbolja lokacija za ronjenje na svijetu.

Za ronjenje i odlazak na ovo područje potrebne su posebne dozvole, a dnevno može roniti samo 120 ronilaca. Zbog jakih struja i velikih dubina do 200 metara, nije preporučljivo početnicima, a podvodni svijet je samo ono što se može zamisliti u najljepšem akvariju. Zidovi i obale ostrva prekriveni su koralima i školjkama, jatima raznovrsnih riba, stotinama kornjača, ajkula, raža, hobotnica...

"Pod ostrvom na dubini od 20 metara je Sipadan špilja, nazvana i 'groblje kornjača'. Špilja s mnogobrojnim tunelima i pećinama je duboka 200 metara. Kornjače koje zalutaju i ne mogu pronaći izlaz, bez kisika umru u špilji. Sada se tu mogu vidjeti skeletoni stotina kornjača, jednog delfina i marlina. U špilji ima i živih bića kao što su srimpi, jastozi, jegulje i snaperi. Sipidan špilja je također jedna od najljepših koralnih špilja koje se mogu vidjeti u svijetu. Dno je prekriveno kristalnim bijelim pijeskom, a na zidovima pećine se mogu vidjeti boje od različitih vodenih nivoa tokom nastanka", pojašnjava Aida Karamešić.

Tokom svog ronilačkom iskustva na ovom fascinantnom otoku vidjela je i 200 ajkula i to grebenih morskih. Ajkule su dužine do dva metra i obično se hrane manjim ribama. Aida ističe da su radoznale te da zbog malog broja posjetilaca, često priđu na nekoliko metara.

Sipadan je unikatno ostrvo i ogledalo podvodnog svijeta. Jacques Cousteau, najpoznatiji svjetski istraživač mora i filmski dokumentarista podmorja ovo je mjesto nazvao mekom za ronioce. Rođena Sarajka ističe da je malo teže doći na Sipadan, jer je izolirano ostrvo.

"S Tajlanda sam letjela za Kuala Lumpur odakle sam letjela malim avionom i lokalnom aviokompanijom do Tawau u Sabahu. U Semporni sam se ukrcala na brod, a uključujući mene bilo je devet ronilaca - četiri Rusa, četiri Kineza i ja. Brodom do Sipadana smo se vozili pet sati. Na tom brodu smo spavali, jeli, pili i ronili i tako sedmicu. U svim ronilačkim magazinima Sipadan je izlistan kao najbolja destinacija za ronjenje na svijetu. Više od 3.000 različitih riba živi ondje, što čini Sipadan unikatnom netaknutom prirodom. Kada ronite, zaboravite da ste na Zemlji", dodaje Aida.

Iz bogatog iskustva s nama je podijelila informaciju da pored Sipadana ima ostrvo Mabul koje je također posjetila nekoliko puta te da tu žive tzv. "morski cigani". Prema informacijama UNHCR-a, u svijetu živi blizu 20.000 "morskih cigana".

Aida Karamešić je rođena i odrasla u Sarajevu, a 1995. godine je sa starijim bratom otišla za Atlantu, Georgia. Nekoliko godina je radila u NASA-i i u "Pratt & Whitney" dizajnirala motor za ratni avion F-35. U razgovoru za naš portal ističe da tri mjeseca godišnje radi, devet putuje i tako već deset godina. Do sada je bila u 100 zemalja uključujući Antarktik i Arktik te je ronila na više od 40 lokacija širom svijeta. Godine 2009. počela se baviti ronjenjem, a 2010. je položila i za tehničkog ronioca. Najviše vremena provodi na Tajlandu gdje radi kao ronilac u klubu Big Blue Diving.