Anketa Price Runnera
0

Oslo i dalje najskuplji grad na svijetu

FENA
Oslo je i ove godine najskuplji grad na svijetu, treći put uzastopno, sa cijenama za 35,4 posto većim od prosječnih, pokazala je anketa koju su obavili saradnici britanskog sajta Price Runner.

Još tri prijestolnice iz Skandinavije (Kopenhagen, Stokholom i Helsinki) su u istoj anketi plasirane među deset najskupljih - Kopenhagen na drugom, Stokholm na šestom i Helsinki na sedmom mjestu.

Najjeftiniji za život su indijski megalopolis Mumbai i tajlandska prijestolnica Bangkok, u kojima je potrošačka korpa jeftinija za 30,6 odnosno 25,70 posto u poređenju s prosjekom za 33 velika grada. Saradnici sajta su utvrdili nivo skupoće u velikim svjetskim gradovima na osnovu izdataka za "potrošačku korpu" koja je obuhvatila neke osnovne prehrambene proizvode i usluge, uz troškove nabavke tehničkih uređaja koji su neophodni za svakodnevni život.

Predstavnik sajta Mark Thomas je, komentirajući rezultate ovogodišnje ankete, izjavio da je od tri velike zapadne metropole (Pariz, London i New York), koje su ranije smatrane vrlo skupim i često i bile u grupi najskupljih gradova, taj epitet u 2009. "opravdao" samo Pariz.

Glavni grad Francuske je ove godine četvrti po skupoći u svijetu, dok je New York u grupi od 33 grada, na niskom 30 mjestu, a London dvadeseti.

Zanimljivo da se Sao Paulo, brazilski megalopolis, ove godine našao na visokom trećem mjestu po skupoći potrošačke korpe, na listi sajta Price Runner, dok je južnoafrički Kejptaun 16, a kineski Šangaj 31.

Na listi deset najskupljih gradova sveta nalaze, osim pomenutih, još i irski Dablin (8), islandska prijestolnica Rejkjavik (5), australijski Sidnej (9) i prijestolnica Italije, Rim, koji je zauzeo deseto mjesto.

Tokyo, koji je ranije bio "sinonim skupoće", na najnovijoj listi je 11, dok je ruska prijestolnica Moskva, takođe tradicinalno skupa metropola, sada na 19. mjestu. Koliko je velika razlika u nivou cijena pojedinih proizvoda iz korpe Pricea Runnera, pokazuje i poređenje izdataka za nabavku autobuskih karata i cigareta u Mumbaiju, Londonu i Oslu.

Građani Mumbaija plaćaju kartu za prevoz u gradskom autobusu svega 0,04 funte, u Londonu dvije a u Oslu - 2,68 funti.

Razlika u cijeni pakla cigareta "Marlboro" između navedena tri grada je takođe vrlo velika, a slično važi i za bioskopske ulaznice. Treba, međutim, imati u vidu da je životni standard stanovnika Mumabija drastično niži nego ljudi koji žive u starim evropskim prijestolnicama - Londonu i Oslu, prenose u srijedu agencije.