{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oslo - dragulj Skandinavije i jedan od najskupljih gradova svijeta

30.3.2015. u 21:56
68
19
Oslo - dragulj Skandinavije i jedan od najskupljih gradova svijeta
68
Okružen fjordovima, šumama i jezerima, prijestolnica Norveške grad je ugodnog življenja sa arhitekturom koja je spoj starog, modernog i jednostavnog.
Oslo je najveći grad u Norveškoj i treći po veličini u Skandinaviji. Dom je za oko 600.000 stanovnika. Ta brojka odnosi se samo na uži dio grada, a kada se uzme u obzir i okolica, onda ona raste i do 1.500.000.

Brojni muzeji svjetske klase, vrhunske galerije, bogat noćni život i obilje aktivnosti na otvorenom učinit će vaš boravak u Oslu nezaboravnim.

Teško je pobrojati sve muzeje koje ovaj grad ima, no među najposjećenijima su Norveški folk muzej koji je jedan od najvećih evropskih muzeja na otvorenom, zatim Muzej skijanja Holmenkollen, koji slavi više od 4.000 godina dugu historiju skijanja, muzej Fram u kojem je izložen istoimeni polarni brod, Ibsenov muzej i brojni drugi.

Oslo je posljednjih godina postao prijestolnica savremene arhitekture. Pod utjecajem arhitekata svjetske klase, panorama grada doživljava potpuno novi izgled.

Jedan od većih projekata posljednjih godina bio je Operakvarteret, potpuno novo naselje u neposrednoj blizini zgrade Opere, također impresivne građevine čija izgradnja je trajala četiri godine, a koštala je 700 miliona dolara.

Među popularnijim atrakcijama je kvart Aker Brygge, najskuplji i najpoznatiji u Oslu. Obiluje restoranima, kafićima, tržnim centrima i poslovnim zgradama, a svako zdanje priča je za sebe.

Standard života u glavnom gradu Norveške izuzetno je visok, a to potvrđuje i podatak da je Oslo već godinama u vrhu liste najskupljih gradova u svijetu. Prosječna plaća je oko 4.000 eura, naravno u zavisnosti od posla kojim se bavite, ali su i cijene u skladu s tim, pa se tako mjesečni troškovi režija i najama stana penju i do 2.500 eura.

Grad je pun zelenila i šuma i kažu da ga je najbolje obići pješice. Mnogi stanovnici su strastveni planinari, skijaši, trkači... i ono zbog čega oni najviše vole ovaj grad je to što je vrlo jednostavno otići iz gradske vreve.

Oslo se prostire na više od 450 kvadratnih kilometara i po svojoj površini jedan je od većih gradova svijeta.

Zahvaljujući tome, to je jedini evropski grad koji se može pohvaliti brojnim mogućnostima za aktivnosti na otvorenom kao što su biciklizam, planinarenje, klizanje, kajak, jedrenje, skijanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: