{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Orijentalni grad Harar mjesto je zapanjujućih mirisa i historije

28.9.2018. u 08:07
6
21
Orijentalni grad Harar mjesto je zapanjujućih mirisa i historije
6
Glavni grad regije Harar leži na brežuljku, na istočnom kraku Etiopske visoravni, oko 500 kilometara od Adis Abebe i na visini od 1.885 metara. U ovom gradu većinsko stanovništvo su muslimani, za razliku od ostatka zemlje koji je uglavnom pravoslavni ili katolički.
Ovaj grad osnovan je između 7. i 11. stoljeća i razvio se kao središte kulture Roga Afrike.

U glavnom gradu regije Harari nalazi se Harar Jugol. To su gradske zidine visoke četiri metra, s pet ulaznih vrata, a izgradio ih je Emir Nur ibn Mujahid. Zidine su još uvijek netaknute i simbol su grada Harara.

Ova regija pripadala je mnogim carstvima, napadali su je i Arapi, Egipćani, Italijani i mnogi drugi, a grad je uspio sačuvati nezavisnost sve do 1875. godine kad ga je osvojio Egipat. Tokom ovog razdoblja u Hararu je živio i slavni francuski pjesnik Arthur Rimbaud.

U starom dijelu grada ima čak 110 džamija i mnogo svetišta koncentriranih oko trga Feres Magala, a najpoznatije građevine su katedrala Medane Alem, kuće Rasa Makonnena i Arthura Rimbauda te džamija Jami iz 16. stoljeća.

Kao i u svakom orijentalnom gradu, tako je i u Hararu tržnica najveća atrakcija, krojači rade na otvorenom na svojim šivaćim mašinama Singer, žene na ulicama prodaju hljeb, med, khat, čaj, začine, plastične sandale... Djeca nose vodu, hranu i traže novac i pažnju.

U ovom zapanjujućem gradu vidjet ćete neke od najljepših ulica, a opojni miris cimetovog čaja i intenzivni miris crne kafe učinit će da poželite ostati zauvijek u ovom gradu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: