Stigli su u Berlin
28

Okončana avantura Red Bull Can You Make It? 2024, mladi iz cijelog svijeta doživjeli putovanje života

D. B.
Više od 300 timova iz 60 zemalja svijeta slavilo je 28. maja prolazak kroz cilj u Berlinu nakon intenzivnog sedmodnevnog putovanja, koje je testiralo njihovu snalažljivost i odlučnost, a među njima su bila i tri tročlana tima iz Bosne i Hercegovine.

Avantura je započela 21. maja polaskom timova iz pet različitih gradova: Amsterdama, Barcelone, Budimpešte, Kopenhagena i Milana, a cilj je bio stići na cilj u Berlinu u roku od sedam dana.

Kako bi sudjelovali, timovi su se morali odreći gotovine, kreditnih kartica i telefona, oslanjajući se isključivo na svoj stil, šarm i sposobnost razmjene limenki Red Bulla za sve što im je potrebno, za hranu, smještaj i prevoz, dok su kroz dnevne vlogove dokumentovali avanture.

Pobjedu nije nužno nosio najbrži prolazak kroz cilj, već i iskustva te broj izazova na koje je svaki tim uspješno odgovorio. Tokom putovanja, svaki je tim kreirao vlastitu stazu širom Evrope, suočavajući se s nizom zadataka na kontrolnim točkama, kao i avanturističkih izazova koji su varirali od spuštanja po užetu i surfanja, do učenja tradicionalnog alpskog plesa Schuhplattler pa čak i snimanja pjesama u pravom muzičkom studiu, a upravo je tim Last Minute Crew iz Bosne i Hercegovine napisao i snimio jednu od najboljih numera.

Timovi su ukupno prošli 61 kontrolnu točku, od kojih je svaka sadržavala jedinstveni lokalni izazov, i dovršili gotovo 8.000 avanturističkih izazova, koji su varirali od jednostavnih zamjena za sladoled do složenijih, uključujući pregovaranje za spavanje u luksuznom hotelu, obrok u restoranu s Michelin zvjezdicama, skok s padobranom, let avionom i drugih.

Zajedno, učesnici su prešli 597.000 kilometara kroz 17 zemalja, što je više od jedne i po udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. Njihove priče, zabilježene kroz dnevne vlogove, ponudile su pogled na različite kulture i izvanredna iskustva s kojima su se susreli.

Pobjednički tim The Gladiators iz SAD-a osvrnuo se na svoje putovanje s mješavinom umora i uzbuđenja.

"Iscrpljeni smo, nadahnuti, ispunjeni radošću, ispunjeni srećom – toliko emocija. Kad putujete, izloženi ste novim ljudima koji imaju tako izvanredne poglede na svijet. Posjetili smo osam zemalja i komunicirali s ljudima koji su govorili mnogo različitih jezika, ali jednostavan osmijeh i otvorenost pomagali su nam da komuniciramo i stvorimo nevjerovatne odnose", rekli su oni.

Red Bull Can You Make It? nije samo izazvao učesnike na kreativno razmišljanje i hrabro djelovanje, već je i potaknuo duh globalnog prijateljstva i avanture, ostavljajući trajna sjećanja za sve uključene. S uzbuđenjem se čeka povratak bh. timova i priliku da iznesu svoja iskustva.