Traju vječno
58

Ohridski biser - tajna čuvana stotinu godina koju znaju samo dvije porodice

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Na granici između Sjeverne Makedonije i Albanije - Ohridsko jezero jedno je od najstarijih i najdubljih jezera u Evropi. Pored stotina endemskih vrsta biljaka i životinja, jezero krije i jedno od najpoznatijih blaga ove regije - ohridski biser.

Naime, smaragdnozelena voda Ohridskog jezera dom je 212 poznatih vrsta endemskih biljaka i životinja. Jedna od njih, riba plašica, važna je za pravljenje bisera, piše BBC.

Gotovo stotinu godina postoje samo dvije porodice koje znaju proizvesti ohridske bisere. Za razliku od običnih bisera, ohridski biseri prave se od školjki uz dodavanje najmanje osam slojeva tajne emulzije, dajući im poseban sjaj. Svaki sloj se mora osušiti prije nanošenja sljedećeg, što može trajati između 45 minuta i sat vremena. Glavni sastojak ove emulzije je ljuska ribe plašice, koja se često naziva i ohridskom pastrmkom. Međutim, ostali sastojci emulzije su tajna koja se čuva generacijama.

Historija ohridskih bisera datira iz 1920. godine kada je ruski migrant navodno pokazao tehniku pravljenja bisera samo članovima dviju porodica - Filev i Talev. Tehnika se kroz generacije prenosila samo usmenim putem, a zanimljivo je da se prenosi samo muškim nasljednicima.

Dok se vijek trajanja običnih bisera procjenjuje na 150 godina, porodica Talev kaže da ohridski biseri traju vječno s obzirom na to da su izrađeni od sto posto organskog materijala.

U posljednjih nekoliko decenija blistavi biseri iz Ohrida postali su jedan od najvećih zaštitnih znakova Makedonije, a nosile su ih evropske kraljevske dame poput danske kraljice Margarethe II, kraljice Elizabete II i princeze Diane.