Putovanja
41

Ogromni luksuzni hotel sa sedam zvjezdica u Abu Dhabiju

Klix.ba
Gosti luksuznog hotela Emirates Palace sa sedam zvjezdica u Abu Dhabiju imaju kraljevski tretman.

Ovo zdanje izgrađeno 2005. godine finansirala je kraljvska porodica AL Nahyan, a osmišljeno je kao smještaj njihovih gostiju. To ga čini posebnim u moru nevjerovatnih hotela ovog arapskog emirata.

Cijena noćenja kreće se od 470 dolara, za razliku od hotela Burj al Arab u Dubaiju, gdje je najjeftinije noćenje 1.600 dolara. Ako su gosti raspoloženi za rasipanje, na usluzi im je vozilo Maybach koje mogu iznajmiti za 500 dolara po satu. Zaboravite sjedanje za volan jer ova "igračka" dolazi s vozačem.

"Hotel je tako velik da u njemu možete biti sasvim sami i anonimni", kaže menadžer Holger Schroth. "Novac smo mogli potrošiti popunjavanjem zlatom, ali smo ga radije uložili u trgovine i uslugu koja posjetiocima boravak ovdje učini iskustvom boravka u palači".

Za stopostotni luksuz tu su apartmani od 15.000 dolara za noć, u kojima su svojevremeno odsjedali James Cameron, Bill Clinton, Jon Bon Jovi i Elton John. Sa njihovih plafona vise ogromni lusteri sa Swarovski kristalima, kupatila su u romanskom stilu i od mramora, uz mozaikom popločane zidove.

U dnevnoj sobi sofe su od brokat svile, privatne trpezarije mogu ugostiti 12 osoba, a balkoni nude pogled na Abu Dhabi, grad koji izgleda kao da je iz 22. stoljeća, dok zgrade sijaju plavim neonom.

Pojedini dijelovi hotela su potpuno nedostupni običnim ljudima. Riječ je o šest apartmana posvećenih vladarima Ujedinjenih Arapskih Emirata sa privatnim pristupom za automobil, u kojima nikad nije odsjeo niko osim tih lidera.

U unutrašnjosti hotela mediji ne smiju koristiti kamere, a svi posjetioci budu oduševljeni kad vide privatno kino, biblioteku, zlatne i mramorne stepenice, spa kupatilo, privatne frizerske salone i druge detalje.

U lobiju hotela svira lagana muzika na klaviru, a tu su i visoka stabla palmi. Nema teorije da sami uspijete da se probijete kroz hotel, jer je ogroman. Planirajte da ćete se barem dvaput izgubiti.