{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od Burtona do Bellucci: Turisti očarani ljepotom nacionalnog parka Sutjeska

S
5.8.2014. u 14:11
111
56
Od Burtona do Bellucci: Turisti očarani ljepotom nacionalnog parka Sutjeska
111
Zelengorski Vidikovac Borić na 1.470 metara nadmorske visine jedna je od najatraktivnijih i najposjećenijih tačaka Nacionalnog parka Sutjeska i kao magnet privlači turiste.
Sa tog mjesta, koje je dobilo ime po planinskom boru krivulj, dobro se vide planinski masivi Vučeva, Maglića i Volujaka, na koji se, prema Gacku, nadovezuje Lebršnik.

Ispod vrha Maglića, visokog 2.386 metara, lako se uočava najveća prašuma u Evropi - Perućica.

Desno od prašume, a podno Volujka, blista kanjon rijeke Sutjeske - Vratar, mjesto gdje je "herceg od Svetoga Save, knez drinski" Stjepan Vukčić Kosača ubirao porez trgovcima iz Dubrovnika.

Grupa turista iz Slavonskog Broda očarana je ljepotom Nacionalnog parka.

Slavonci u šali kažu da su od domaćina naučili da je fočanski kraj onaj veznik "i" koji Bosnu spaja sa Hercegovinom.

"Čist zrak, vrhovi, kanjoni, zelenilo, cvijeće, ali i pitomi ljudi - sve me to oduševljava", u jednom dahu priča Ivanka Salantić iz Slavonskog Broda.

U šetnji od jezera Donje bare do 700 metara udaljenog vidikovca Borić turisti iz Lajpciga probali su borovnice, a posrećilo im se i da nađu nekoliko jestivih pečurki.

Jedan od njih, Mario Breme, kaže da su borovnice ukusne. Bili su i na Magliću i uvjerili se da je priroda veličanstvena, a Marijeva saputnica Uta Breme posebno je oduševljena domaćom kuhinjom.

Dok sa Zelengore posmatra visoravan Vučevo, Gačanin Jovan Sušić prisjeća se kako je kao vojnik JNA učestvovao u snimanju filma "Bitka na Sutjesci".

Tada je imao priliku da upozna slavne jugoslovenske glumce Batu Živojinovića, Milenu Dravić, Stoleta Aranđelovića, Ljubišu Samardžića, kao i svjetske filmske zvijezde Richarda Burtona i Elizabeth Taylor.

"Burtona sam upoznao na Vučevu, a Elizabeth je dolazila više radi rekreacije, sunčala se u kostimu", prisjeća se Sušić, dodajući da su Burton i njegova supruga bili smješteni u Dubrovniku, odakle su na snimanje dolazili helikopterom.

Slično kao Richard Burton i Elizabeth Taylor, u čarima Zelengore prošle godine uživala je i Monica Bellucci snimajući na Orlovačkom jezeru sa Emirom Kusturicom kadrove za njegov novi film "Na mliječnom putu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: