Pogledajte galeriju
86

Obišli smo skijaške staze na Bjelašnici: Zelenilo i idila za planinare

I. S.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ukoliko nemate ideju gdje da provedete ovaj vikend, olimpijska ljepotica Bjelašnica je uvijek dobra ideja za posjetiti. Ona je i u toplijem periodu pravi raj za posjetiti.

Snijega gotovo da nema te planinari i drugi posjetitelji koriste ovu priliku da uživaju u prelijepim vrhovima i zelenilu. Staze na Babinom Dolu spadaju u sami vrh evropskih ski staza.

Skijalište raspolaže sa osam ski staza i pet dječjih staza te sa tri žičare i pet ski-liftova, koji voze i do samog vrha Bjelašnice, na 2.067 metara nadmorske visine.

Olimpijski centar vam nudi panoramsku vožnju šestosjedom do međustanice, odakle planinari mogu nastaviti do vrha pješke po označenoj stazi. Panoramska vožnja pruža spektakularne poglede na okolne planine i doline, dok je staza do vrha dovoljno pristupačna čak i za početnike.

Također jedna od opcija je planinarenje pješke od početka do vrha, koristeći jednu od staza na Bjelašnici. Trenutno je u toku obogaćivanje sadržaja na ovoj planini, o čemu će više detalja biti poznato uskoro.

Prema podacima AccuWeathera, trenutno je na Bjelašnici 18 stepeni Celzijusa te se očekuje kratkotrajna kiša. Vrijeme će se u narednom periodu stabilizirati.