Putovanja
0

Novi vodič za "iritantnu" Englesku

Sarajevo-x.com
Engleska je zemlja pretilih, seksom i slavnim ličnostima opterećenih TV ovisnika, navodi se u novom turističkom vodiču.

U posljednjem izdanju Rough Guidea stoji da nema zemlje koja je otočnija, sebi bitnija i iritantnija od Engleske.

S druge strane nijedna država nije u toj mjeri fascinantna, lijepa, kulturološki raznovrsna sa nevjerovatno raznolikim historijskim građevinama, spomenicima i pejzažima.

Rough Guide izdanja pokrila su više od 200 destinacija širom svijeta.

Vodič je djelo četiri britanska putopisca koji za Britance kažu da su nacija koja se na sve strane diči patriotizmom, a za premijera ima Škota i za fudbalskog trenera Italijana.

Engleska je, sudeći po Rough Guideu, s jedne strane istinsko sklonište mnogim izbjeglicama i imigrantima, a s druge strane, ona je jedna duboko konzervativna država.

“To je zemlja u kojoj individualnost i kreativnost cvjeta, u kojoj se razvija pop kultura, sa dinamičnom modom, muzikom i, uopće, umjetničkom scenom”, dalje se navodi u vodiču.

U pojedina mjesta koja se preporučuju posjetiocima ssvakako padaju Bath, sa divnim terasama i dobro očuvanim rimskim kupatilima, kao i sa živom kulturnom scenom, potom The Lake District, South Downs i Royal Tunbridge. A u mjesta koja treba zaobići spadaju, po mišljenju autora vodiča, Plymouth, Derby i Essex.

Pisci Roug Guidea su mišljenja da je fudbal zajedno sa Premijer ligom precijenjen i da su u ovoj zemlji jedino fudbaleri poznatiji od pop zvijezda.

U Rough Guideu Englezi se opisuju kao osobe koje vole životinje, uživaju u čaju i učestvuju u dobrotovrnim akcijama. Njihova toplina je u njihovom humoru. S druge strane, negativna kritika je upućena u pravcu njihovog konzumerizma, i tvrdi se da je odanost Britanaca robnoj markici jednaka nekoj vrsti religijske posvećenosti.

Rough Guide zaključuje da je sasvim nevažno koliko dugo posjetioci borave u Engleskoj i u kojoj mjeri je poznaju jer je neće biti u stanju do kraja razumjeti, objavio je BBC.