Putovanja
62

Novi mega projekt: Kompleks kaskadnih tornjeva za hadžije u Meki

Klix.ba
Svjetski priznata kompanija Foster + Partners pobijedila je na konkursu za gradnju kaskadnih tornjeva u Meki u Saudijskoj Arabiji.

Ovaj kompleks pružat će smještaj hodočasnicima koji dolaze u grad na hadž. Nalazit će se između željezničke stanice Haramain i Velike džamije, odnosno na ključnom dijelu puta prema Kabi.

U kompleksu nazvanom Jabal Omar Development će se nalaziti luksuzni hoteli i apartmani za sve veći broj posjetilaca koji prolaze kroz Meku. Vertikalni klasteri bit će raspoređeni stepenasto u gusto naseljenom arapskom gradu na planinskom terenu.

"Meka je jedan od najjedinstvenijih gradova svijeta", kazali su iz Foster + Partnersa. "Kao dom Kabe, najsvetijeg mjesta u islamu, predstavlja poseban izazov i čast za bilo kojeg programera ili arhitektu".

Poručili su da su osmislili inovativne oblike zgrada integrisane u topografiju lokacije kako bi za posjetioce stvorili posebno iskustvo koje dolikuje ovoj lokaciji. Ipak, dodaju da slijede filozofiju "luksuz sa poniznošću".

Hotelske sobe i apartmani bit će okrenuti ka svetom mjestu, a svaka soba će imati namjenski prostor za privatne molitve. Veliki otvori omogućavat će pogled ka Velikoj džamiji i Kabi.