{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi izgled Eiffelovog tornja

S
Sarajevo-x.com
10.7.2008. u 11:30
0
0
Novi izgled Eiffelovog tornja
0
Spomenik modernizma, Eiffelov toranj u Parizu koji godišnje privuče skoro sedam miliona turista bit će preuređen.
U srijedu je otkriven 267 miliona dolara vrijedan desetogodišnji plan njegove "nadogradnje" za 21. stoljeće.Zadnji put je ovaj željezni Tour Eiffel, kako ga Francuzi zovu, prošao kroz nešto slično 1980-ih godina kad je njegovo preuređenje rezultovalo povećanjem broja turista na oko tri miliona.

"Godinu za godinom ulažemo energiju i ponos u postavljanje novih rekorda," kaže Jean-Bernard Bros, predsjednik SETE, kompanije koja se brine o građevini koja je u vlasništvu grada Pariza.

Međutim, cilj je ovaj put promijenjen.

"Danas iznad svega želimo da posjetioci ponesu bogate uspomene nakon posjete tornju, da manje vremena provedu čekajući da dođu na red i da se manje guraju okolo," navodi Bros.Kad je 1889. za Svjetski sajam izgrađen prema zamisli Gustava Eiffela, toranj je bio predviđen za oko 500.000 posjetilaca godišnje, prenosi AP. Danas su mu dodani liftovi, ali se u redovima u kojima ljudi čekaju da se popnu na njega nerijetko provede i po dva sata.

Novi sistem će omogućiti polusatne online rezervacije. Na drugoj strani, turisti će morati malo više otvoriti svoje novčanike. Dosad su u prosjeku trošili samo oko 5,5 dolara plus 11,8 dolara za karte.

Sad će im biti ponuđeno više atrakcija i bolji noćni život, što će potaći i mnoge Parižane koji čine tek 2% posjetilaca ove impresivne građevine.

Invalidi će konačno dobiti olakšani pristup tornju, a potrošnja struje će biti umanjena tako što će neka od svjetala biti isključena tokom noći.

Bit će ugrađena i dva originalna lifta koja koriste hidrauličke sisteme dizajnirane od strane samog Gustava Eiffela.

Eiffelov toranj i dalje će biti otvoren za posjete 365 dana u godini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: