Putovanja
79

Novi glavni grad Egipta vrijedan 45 milijardi dolara će biti izgrađen za sedam godina

Klix.ba
Egipćani su objavili zvanične planove i nacrte za izgradnju novog glavnog grada, koji će biti izgrađen u blizini Kaira.

Novi glavni grad će se graditi pomoću investicija zemalja Zaljeva, a bit će dom pet miliona ljudi. Taj grad će biti izgrađen za samo sedam godina, a na ovaj potez su se vlasti odlučile zbog prenapućenosti s obzirom da u Kairu živi 18 miliona ljudi. Prema procjenama, taj broj će se udvostručiti u narednih 40 godina.

U planovima novog grada je i tematski park sedam puta veći od kalifornijskog Disneylanda, aerodrom veći od londonskog Heathrowa i 40.000 hotelskih soba. Grad će biti izgrađen na površini od 700 kvadratnih kilometara, što znači da će odgovarati veličini Singapura.

Projekt će voditi milijarder iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohammed Alabbar, čija je kompanija izgradila Burj Khalifu, najvišu građevinu na svijetu koja se nalazi u Dubajiu. Njegova kompanija gradi najskuplji megapolis na svijetu, a to je King Abdullah Economic City u Saudijskoj Arabiji.

"Sjajno je imati priliku dizajnirati nešto iz početka i uz to imati na umu potrebe egipatskog naroda i egipatske vlade", izjavio je Alabbar za BBC i obećao da će novi projekt biti nacionalni ponos Egipta, koji ima 80 miliona stanovnika.

Grad će imati 90 kvadratnih kilometara solarnih panela i električnu željeznicu koja će ga povezivati sa Kairom. U novi grad će se premjestiti institucije vlade, ambasade, sjedišta kompanija i slično. Cijeli projekat će koštati oko 45 milijardi dolara.

Egipat je pretrpio jak udarac na turizam nakon Arapskog proljeća 2011. godine i postao je nestabilan nakon svrgavanja s vlasti dugogodišnjeg lidera Hosnija Mubaraka i vladavine Muslimanskog bratstva.