Staro 12.000 godina
119

Nova nalazišta otkrivena na drevnom turskom lokalitetu Gobeklitepe

N. O.
Foto: R.D./Klix.ba
Foto: R.D./Klix.ba
Turski istraživači otkrili su jedanaest novih brda u blizini prahistorijskog nalazišta Gobeklitepe, koji nosi titulu prvog hrama na svijetu, u jugoistočnoj provinciji Sanliurfa.

"Otkrili smo još 11 velikih brda na liniji od 100 kilometara oko Gobeklitepea", rekao je ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy na događaju u nedjelju u Sanliurfi. Dodao je da će se to područje sada zvati "12 tepe" što znači 12 brda.

Obraćajući se novinarima, Ersoy je rekao da će "veliko istraživanje" na brdima biti završeno i predstavljeno u septembru.

Također, rekao je da bi se to područje moglo nazvati i "piramidama jugoistočne Turske".

"Kada pogledate Mezopotamiju, ova regija ima jedinstvenu kulturu. Ima svoju registriranu gastronomiju. Ima mnogo proizvoda. A kada to kombinirate s jedinstvenom arheološkom vrijednošću, to je prekrasna stvar", dodao je.

Foto R.D./Klix.ba (Foto: Klix.ba)
Foto R.D./Klix.ba (Foto: Klix.ba)

Gobeklitepe se nalazi na UNESCO-voj okvirnoj listi svjetske baštine od 2011. godine, a otkriven je 1963. godine kada su na tom mjestu radili istraživači sa univerziteta u Istanbulu i Čikagu.

U zajedničkom radu koji se na tom mjestu odvija od 1995. godine, Njemački arheološki institut i muzej Sanliurfa pronašli su obeliske u obliku slova T iz neolitika koji su visoki 3 do 6 metara i teški 40 do 60 tona.

Tokom iskopavanja otkriveni su i razni 12.000 godina stari artefakti poput ljudskih statua visokih 65 centimetara.