Godišnja lista UN-a
0

Norveška najbolja za život, BiH 76. na listi

FENA
Oslo
Oslo
Program UN-a za razvoj objavio je u ponedjeljak godišnju listu zemalja čiji redosljed ukazuje koje su zemlje najbolje za život, a koje najgore, prije svega, prema životnom standardu u tim zemljama, obrazovanju i dužini života njihovog stanovništva.

Prema ovoj listi najbolja za život, među 182 obrađene zemlje, je Norveška, a najgori Niger.

Za Norveškom slijede Australija, Island, Kanada, Irska, Holandija, Švedska, Francuska, Švicarska, Japan, Luxemburg, Finska, SAD, Austrija, Španija, Danska, Belgija, Italija, Lihtenštajn.

Srbija se ove godine našla na 67. mjestu. Njeni najbliži susjedi se nalaze uglavnom na istom dijelu liste - Bugarska je 61., Rumunija 63., Crna Gora 65., Albanija 70., Makedonija 72., a Bosna i Hercegovina 76. na listi.

Ima i onih koji su znatno bolje rangirane na ovoj listi UN-a. To je, prije svega, Grčka koja se nalazi na 25. mjestu, zatim Slovenija kao 29. zemlja po uslovima za život, Češka koja je 36., Slovačka 42., Mađarska 43. i Hrvatska 45.

Da ni mnogim velikim silama nije lako da u svemu budu najbolje pokazuje činjenica da je Rusija 71. na ovoj listi, Kina 92. i Indija na 134. mjestu, pogotovo ako se zna da je Kuba zauzela 51. mjesto liste od 182 zemlje.

Prema ovoj listi, ove godine najgora zemlja za život je Niger (182), odmah iznad njega je Afganistan, pa Sijera Leone, Centralnoafrička Republika, Mali, Burkina Faso.

Iraka nema na listi, a Iran je, na primjer, na 88. mjestu.

Uz listu je dato upozorenje da je napravljena na osnovu indeksa razvoja čovječanstva (HDI) izračunatog uglavnom iz podataka prikupljenih prije nastanka ovogodišnje globalne privredne krize, naveo je Reuters, prenosi Tanjug.

Indeks razvoja čovječanstva veoma je složena kategorija koja uzima u obzir veliki broj činjenica.

Najvažniji podaci su o dužini i zdravlju stanovništva, o nivou njihovog obrazovanja i životnom standardu. Ali, obuhvata i veliki broj drugih podataka - od poslovnih mogućnosti do ravnopravnosti spolova i prisutnosti žena u političkom životu.