Hrvatska voditeljica
520

Nikolina Pišek odmara u jednom od najljepših područja BiH: Koliko ljepote u nekoliko fotografija

N. O.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Hrvatska voditeljica Nikolina Pišek pohvalila se snimcima s posjete kanjonu Vrbasa koji se nalazi između Jajca i Banje Luke poručivši: "Koliko ljepote u nekoliko fotografija".
Dok je prethodno na Instagramu dijelila snimke sa svog krstarenja koje je obuhvatilo posjete Grčkoj, Malti, Italiji i Španiji - ove mediteranske zemlje Pišek je zamijenila Bosnom i Hercegovinom.

Naime, hrvatska voditeljica podijelila je niz fotografija i snimaka svoje posjete kanjonu rijeke Vrbas, koji je je 1955. zaštićen kao rezervat prirodnih predijela.

"S broda na brod. Ovaj je na Vrbasu. Koliko ljepote u nekoliko fotografija", navela je uz snimke s Vrbasa.

Počev od Grčke do Španije voditeljica je svoje pratitelje prethodnih dana izvještavala o krstarenju na kojem je bila, a naposlijetku je odlučila posjetiti i Bosnu i Hercegovinu.

Sam kanjon koji je posjetila se sastoji od dva manja kanjona, koji se zovu Podmilačje i Tijesno. Rijeka Vrbas je probila vapnenačke stijene i tako stvorila kanjon u kojem su se pod posebnim uslovima kakvi vladaju u kanjonskom ekosistemu razvile brojne endemske biljne i životinjske vrste.

Ovaj kanjon idealan je za mnoge avanturističke sportove poput raftinga, vožnje kajaka, kanua itd. Specifičnost ove rijeke predstavlja i banjalučki čamac dajak, koji je dobio ime po motki koja služi za odgurivanje čamca.