Fenomenalan pogled na Manhattan
0

New York: One World Trade Center dosegnuo 90. sprat

Sarajevo-x.com
Kada bude završena, zgrada One World Trade Centra će biti najviša zgrada na njujorškom Manhattanu.

Ove sedmice je neboder, koji se gradi na mjestu Svjetskog trgovačkog centra koji je srušen u terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine, dosegnuo 90. sprat, a do kraja je preostalo još 14.

Struktura se sada može vidjeti iz svih pet općina New Yorka, piše Daily Mail. Nevjerovatne fotografije pokazuju kako je područje preporođeno nakon napada u kojima je skoro 3.000 ljudi izgubilo živote.

Radnici u prosjeku grade jedan sprat sedmično tako da bi One World Trade Centar trebao biti završen do 2013. godine. Staklo je postavljeno do 65. sprata.

Električna kompanija pristala je nedovršenom tornju podariti svečani izgled za Božić omotavši vanjske svjetiljke celofanom u boji.

One World Trade Centar projektovao je renomirani arhitekta David Childs, a impresivna građevina nalazi se u središtu memorijalnog centra posvećenog žrtvama, koji je otvoren u septembru.

Planirana je gradnja palube za posmatranje na više od 378 metara visine, ekskluzivnih restorana, ali je najviše prostora namijenjeno kancelarijama.