Posjetite ovaj kraj
410

Nestvarna priroda Bosne: Uzmite kratkotrajni odmor za dušu i oči

Klix.ba
Teško se oteti dojmu da je pandemija i vanredna situacija koja je nastala povećala svijest našeg stanovništva o ljepotama i bogatstvima zemlje u kojoj živimo. Uz nadu da će svijest potrajati mnogo duže od ograničenja putovanja, donosimo vam još jedan prijedlog odmora za dušu i oči.

Sa nama je ponovo turistički agent Igor Porobija, koji vas vodi do Nacionalnog parka Sutjeska i prirodnog fenomena - pješčanih piramida kod Miljevine. Pred vama su očaravajući prizori prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine – ljepotama svoje zemlje "izrežirajte“ sebi dokumentarni film s vama u glavnoj ulozi.

Pješčane piramide kod Miljevine

Pješčane ili zemljane piramide kod Miljevine su rijedak prirodni fenomen koji se, osim u Bosni i Hercegovini, nalazi na svega još nekoliko lokacija u svijetu. Riječ o piramidama od pješčane gine formiranim desetinama godina pod uticajem više prirodnih procesa od kojih je najznačajnija erozija tla, a značajan je i uticaj vremenskih prilika. Piramide su prvi put spomenute u austrougarskom periodu, a nažalost, ni dan danas ih ne posjećuje veliki broj turista, ponajviše zbog relativno zabačene lokacija i loše putne infrastrukture.

Piramide se nalaze na oko 9 kilometara udaljenosti od Foče, odnosno 7 kilometara udaljenosti od Miljevine, a iz nebitno iz kojeg pravca se zaputite prema piramidama čeka vas makadamski put i strpljenje prilikom vožnje.

Jeste li znali? Među lokalnim stanovništvom postoji narodno vjerovanje da piramide štite okolinu od prirodnih nepogoda.
NP Sutjeska
NP Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska

Naš najstariji nacionalni park svoj status je dobio jos davne 1952. godine, a prostire se na 175 kvadratratnih kilometara površine. Unutar zaštičenog područja nalaze se planine Volujak, Maglić i Zelengora, kanjon rijeke Sutjeske, prirodni rezervat – prašuma Perućica kao i memorijalno kompleks Tjentište.

Planine Volujak, Zelengora i Maglić obiluju planinarskim stazama i predstavljaju pravi mali "raj“ za ljubitelje planinarenja. Napominjem da ne mali broj staza na ovom području spada u nešto zahtjevnije staze, a potrebna je adekvatna oprema i planinarsko iskustvo.

Memorijalni kompleks Tjentište spada u jedno od najpoznatijih (i neobičnijih) arhitektonskih ostvarenja iz perioda bivše Jugoslavije, a predstavlja spomen – obilježje bitke na Sutjesci, jedne od ključnih pobjeda u borbama partizana protiv fašista tokom II. svjetskog rata.

Peručica
Peručica

Šlag na tortu, barem za ljubitelje prirode, u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, predstavlja Peručica, prašuma koje se prostire na 14,34 kilometara kvadratnih. Više od 170 vrsta stabala i više od 1000 vrsta zeljastog bilja čine ovu prirodnu cjelinu neizmjernim prirodnim bogatstvom. Stotine stabala u Peručici su stara i po nekoliko stotina godina, a starost same prašume naučnici procjenjuju na više od 20 000 godina. Posebnu pažnju posjetioca privlači vodopad "Skakakvac“ visine preko 70 metara koji se najbolje vidi sa vidikovca Dragoš Sedlo koji je nezaobilazna tačka posjetioca Peručice.

Imajte na umu! Peručica je strogo zaštičeno područje, a posjeta je moguća s ranijom najavom te isključivo uz angažovanje vodiča NP Sutjeska.

Neka prirodna i sva druga bogatstva Bosne i Hercegovine u vremenima kada su putovanja izvan zemlje ograničena, budu "okidač“ naše svijesti za upoznavanje i promociju svega što imamo unutar zemlje.