Putovanja
148

Nepokolebljiva tradicija izolovanog plemena Himba koje ne želi imati ništa s civilizacijom

Klix.ba
Foto: Trevor Cole
(Foto: Trevor Cole)
Skriveno u sjevernoj Namibiji, autohtono pleme Himba i dalje da se odupire turističkoj industriji bez obzira što njihova tradicija fascinira ljude širom svijeta.

Tradicionalno pleme Himba čine ljudi koji uglavnom naseljavaju Kaokoland u udaljenom regionu Kunene gdje živi do 50.000 stanovnika.

Iako nekoliko dječaka nosi majice, većina ih hoda bez odječe ili imaju sašivene komade od kože. Od perioda puberteta u plemenu Himba žene nose pletenice i crvene glinene posude na glavi , a istu smjesu koriste i za bojenje tijela.

Irski fotograf Trevor Cole tražio je od izoliranog plemena da snimi njihovu nepokolebljivu tradiciju, uključujući i složeni nakit, frizure, odjeću i kolibe.

"Uživam jednostavnost i sklad koji se vidi među plemenskom grupom. Oni živo jednostavno, rade zajedno i osjetljivi su na potrebe zaštite životne sredine. Imaju pravo da biraju svoju budućnost, a ne da se homogeniziraju", rekao je Cole.

Pripadnici plemena Himba se već dugo smatraju najuspješnijim afričkim stočarima, a zahvaljujući miru koji je devedesetih godina zavladao u Namibiji, kao i obilnim kišama, Himbe su ponovo obnovili svoja stada.