Novi Zeland
11

Neobične činjenice o "Zemlji dugog bijelog oblaka"

Klix.ba
Na jugozapadnom dijelu Tihog okeana nalazi se Novi Zeland, čije zvanično ime na maorskom jeziku glasi Aotearoa, što znači Zemlja dugog bijelog oblaka.

Prostire se na 268.021 kvadratnih metara. Ova najizolovanija zemlja na svijetu ima veoma karakterističan diverzitet flore i faune, a najznačajniji je veliki broj jedinstvenih ptica.

Donosimo vam deset zanimljivih činjenica o Novom Zelandu.

-Novi Zeland je nekada administrativno bio dio Australije, piše Listverse.com

-Kivi na Novom Zelandu nije voće, već ptica koja obitava isključivo na ovom području, a poznata je po tome što ne leti.

-Novi Zeland su otkrili Evropljani 1642. godine, tačnije holandski moreplovac Abel Tasman. Nakon što su Maouri ubili nekoliko članova njegove posade napustio je ovu zemlju.

-Kraljica Elizabeta II je službeno i kraljica Novog Zelanda.

-Novi Zeland je prva država na svijetu u kojoj su u isto vrijeme tri žene zauzimale ključne pozicije u politici. Premijerka Helen Clark, guvernerka Dame Silvia Cartwright i državna sutkinja Sian Elias.

-Novi Zeland je jedna od tri države na svijetu koja ima dvije himne. Jedna je God Save the Queen, a druga God Defend New Zealand.

-Jedna od najvećih ptica koja je ikada obitavala na svijetu bila je moa, a živjela je na Novom Zelandu. Težila je blizu 300 kg, a posljednja je umrla oko 1500. godine.

-Kada su Evropljani otkrili Novi Zeland teritorija je bila nastanjena domorodačkim narodom Maorima.

-Mediji na Novom Zelandu su među najslobodnijim na svijetu, a istopolni brakovi, prostitucija i bordeli su legalni.

-Prvi čovek koji je osvojio Mount Everest bio je Novozelanđanin Edmund Hillary. Njegovo lice se nalazi na novčanici od pet novozelandskih dolara.