Škotski biser
3

Nekoliko lokacija koje vrijedi posjetiti ako planirate ići u Glasgow

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Glasgow je grad u Škotskoj koji krasi impresivna arhitektura i veliki broj kulturno-historijski važnih zdanja, piše Evoke. Evo nekih od najboljih lokacija koje trebate posjetiti ako se nađete u Glasgowu.

Rijeka Clyde prolazi kroz ovaj lijepi grad i ako želite da napravite zamjenu ulica za prirodne ljepote, kratko putovanje sjeverno od Glasgowa će vas odvesti u Loch Lomond i Nacionalni park Trossachs.

Otiđite na svirku u St. Lukes

Svi ljubitelji dobre muzike često se zaustave na ovom poznatom mjestu prije nego što otputuju do većih muzičkih dvorana. Naime, na ovoj lokaciji moći ćete čuti muzičare različitih žanrova, a uz to je i cijena pića relativno povoljna.

Botanički vrtovi

Izgubit ćete pojam o vremenu ako se nađete u botaničkom vrtu između mnogih staklenika ispunjenim cvjetovima različitih vrsta. No, budite na oprezu, baštovani se kreću po striktnom rasporedu i neće oklijevati da vas zatvore u jedan od staklenika sa cvijećem ako vas ne uoče.

Umjetnička galerija i muzej Kelvingrove

Umjetnička galerija i muzej Kelvingrove predstavlja posebnu atrakciju Glasgowa. Ova lokacija, koja je slobodna za posjetu, prošla je trogodišnju adaptaciju prije ponovnog puštanja u rad 2006. godine. Oko 8.000 muzejskih eksponata nalazi se u 22 različite tematske galerije muzeja.

Loch Lomond

Jezero Lomond jedna je od najvećih prirodnih ljepota Škotske. U blizini se nalazi i Ben Lomond, planina koja je odlična za istraživanje i s kojem se pruža odličan pogled na jezero Loch Lomond.

Glasgowska nekropola

Glasgowska nekropola je savršeno mjesto ako biste željeli imati panoramski pogled na kompletan grad. Naime, preko 50.000 ljudi je sahranjeno na ovom viktorijanskom višeslojnom groblju, a neki od njih su William Miller i Wee Willie Winky.

Katedrala

Otvorena 1136. godine, ova srednjovjekovna katedrala predstavlja primjer gotske arhitekture. To je najstarija zgrada u Glasgowu koja još uvijek ima aktivnu kršćansku zajednicu. Zanimljivo je istaći kako je ovo jedina katedrala na škotskom kopnu koja je preživjela reformu 1560. godine, tako da je svakako vrijedna posjete.

Škotski viski

Iako nije lokacija, ali svi oni koji vole popiti dobro alkoholno piće to će sebi moći priuštiti u Glasgowu. Naime, škotski viski spada u red najboljih alkoholnih pića na svijetu, pa je šteta posjetiti ovo mjesto i ne probati ovu vrstu alkohola.