Osmosatna vožnja
1.3k

Nakon 27 godina sa sarajevske željezničke stanice krenuo voz za Bihać

Piše: M. N.
Nakon 27 godina sa Željezničke stanice u Sarajevu jutros je krenuo prvi voz ka Bihaću. Vožnja do Bihaća trajat će nešto više od osam sati.

Generalni direktor Željeznica FBiH Enis Džafić kazao je kako su u saradnji sa Željeznicama RS dogovorili 2016. godini da će uvezati sve veće bh. gradove u jedinstvenu željezničku ptuničku mrežu. Danas je to obećanje ispunjeno u cjelosti.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

"Od danas bh. voz putuje na 600 kilometara pruge od Čapljine, Sarajeva, preko Zenice, Doboja, Banje Luke, Prijedora, Bosanske Krupe, do Bihaća. Dizel vučom obavljamo saobraćaj na relaciji Doboj-Lukavac-Tuzla. Ovo je samo jedan od ciljeva koji su u protekle tri godine ŽFBiH uspješno realizovani", rekao je Džafić.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Rekonstrukciju pruge radila je kompanija Step d.o.o. Sarajevo koja je, prema riječima direktora Džafića, uspješno realizovala svoje ugovorne obaveze. Vlada FBiH je uložila 2,3 miliona KM, a ukupna investicija je koštala 2,8 miliona KM.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

"Bilježimo stalni rast putnika. U prošloj godini imali smo 90.000 putnika više nego u prethodnoj godini, a u prvih pet mjeseci ove godine broj prevezenih putnika je veći za 40.000 u odnosu na prošlu godinu. Nadamo se konstantom daljem povećanju putnika jer naše cijene i usluga koju smo ponudili građanima BiH i ostalima su daleko povoljnije cjenovno i komforom u odnosu na cestovni saobraćaj", zaključio je Džafić.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Sanacija kontaktne mreže počeo je 2016. godine, a uporedo su uređene stanice Bihać, Cazin, Srbljani, Bosanska Krupa i Bosanska Otoka. Prema planiranom redu vožnje za 2017/2018 godinu. BH voz će kretati iz Sarajeva u 16 sati, a u Bihać će stizati u 00:28 sati. Iz Bihaća će kretati u 01:57 sati, a u sarajevo će stizati u 10:28 sati.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Cijena karte u jednom smjeru je 36,70 KM, dok povratna košta 59,10 KM. Popist od 30 posto mogu ostvariti grupe od najmanje šest odraslih putnika, studenti, penzioneri, osobe starije od 60 godina, novinar i ratni vojni invalidi. Djeca od četiri do 12 godina, slijepe osobe i njihovi pratioci, te grupe veće od 30 putnika imaju popust od 50 posto.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Voz koji saobraća na ovoj relaciji ima i pet kabina za spavanje s dva posteljna mjesta u svakoj kabini. Karta za korištenje ove kabine u jednom smjeru košta 60,70 KM.