Visok 40 metara
2

Najveći zatvoreni vodopad na svijetu nalazit će se na aerodromu u Singapuru

Klix.ba
Foto: Peter Walker Partners Landscape
Foto: Peter Walker Partners Landscape
Svjetski poznat arhitekta Moshe Safdie projektirao je novu zgradu aerodroma Jewel Changi u Singapuru koja će biti otvorena 17. aprila. Završni radovi su u toku, a najupečatljiviji dio je čarobni vrt u sklopu kojeg se nalazi najveći zatvoreni vodopad na svijetu.

Aerodrom Jewel Chang prostire se na 130.000 kvadratnih metara, a cijena gradnje procjenjuje se na 1,2 milijarde američkih dolara. Najupečatljiviji dio ovo projekta je Rain Vortex (kišni vrtlog), najveći zatvoreni vodopad na svijetu koji je visok 40 metara.

Olujno vrijeme je česta pojava u Singapuru pa je Rain vortex dizajniran da odvodi 40.000 litara kišnice po minuti. Strujanje vode hladit će zrak ispod kupole, a sakupljena voda će biti ponovo korištena.

Safdie je u intervjuu za Dezeen pozvao arhitekte da zbog klimatskih promjena rade projekte koji mogu odgovoriti na ekstremnije vremenske i temperaturne uvjete.

Oko vodopada će se nalaziti "šumska dolina", terase koje će krasiti 200 vrsta biljaka. Ovaj vrt na četiri sprata činit će jednu od najvećih zatvorenih zbirki biljaka u Singapuru. Osim toga, na aerodromu će se nalaziti različite prodavnice i restorani te hotel sa 130 soba.

Aerodrom Changi je sedmi najprometniji aerodrom na svijetu za međunarodni saobraćaj. Statistike pokazuju da je prošle godine kroz njegova četiri terminala prošlo rekordnih 65,6 miliona putnika.