Putovanja
4

Najtajanstvenija mjesta na svijetu: Od izolovanih pacifičkih ostrva do špijunskih baza u Engleskoj

Klix.ba
Putokaz u blizini zračne luke Longyearbyen (Foto: AFP)
Putokaz u blizini zračne luke Longyearbyen (Foto: AFP)
Većinom su najprimamljive stvari u životu one koje nam se čine nedostižne. Baš tako važi i za turiste, fascinirani su mjestima koja su im nedokučiva. Od izolovanih ostrva na Pacifiku do skrivenih špijunskih baza Jamesa Bonda u Engleskoj, ovih pet mjesta je praktično nemoguće posjetiti.

Svalbardsko globalno skladište sjemena u Norveškoj

Zamislite kako bi se svijet zauvijek promijenio usljed masivne prirodne katastrofe: stanovništvo na Zemlji bi se opustošilo, njegova infrastruktura bila bi devastirana, izvori hrane bili bi svedeni na minimum.

Protiv nečega takvog bori se Svalbardsko globalno skladište sjemena u Norveškoj. Nalazi se 120 metara unutar planine na norveškom otoku Spitsbergen u udaljenom Arktičkom Svalbard arhipelagu, 1.300 kilometara od Sjevernog pola. Ovo je ujedno i najveće i snažno čuvano skladište sjemena u svijetu. Otvoreno je u februaru 2008. godine, a u trezoru se čuvaju zemljišni usjevi protiv globalne katastrofe. S 250 miliona usjeva sjemena iz cijeloga svijeta, pakovanih u posebne četveroslojne pakete i hermetički zatvorene radi zaštite od vlage, ovo skladište čuva uzorke sjemena koji bi se mogli izgubiti zbog razlitčih nezgoda, kvarova na opremi, smanjenju sredstava i prirodnih katastrofa.

Ni'ihau na Havajima

Ni'ihau je najmanje naseljeno havajsko ostrvo, može izgledati kao idealan "tropski bijeg". Ovo je mjesto dom palmama, ugroženim životinjama i praktično je bez posjećenosti turista. Prodao ga je havajski kralj Kamehameha 1863. godine uglednoj porodici Robinson koji su bogati vlasnici plantaža, a od 1915. godine otok su zabranili strancima. Život na izolovanom ostrvu je neobičan, ima oko 130 stalnih stanovnika, koji su pretežno Havajci. Ovdje nećete vidjeti asfaltirane puteve, nećete moći koristiti telefonske usluge, vodovod, tekuću vodu ili kupovati u trgovinama. Konji i bicikli pružaju transport, a solarna energija daje struju. Otok je i dalje van granica dometa za turiste. Nikome nije dozvoljena posjeta bez poziva nekoga na otoku.

Ostrvo Ni'ihau na Havajima (Foto: AFP)
Ostrvo Ni'ihau na Havajima (Foto: AFP)

Vojna baza za presretanje informacija u Engleskoj

Ako bi James Bond imao svoj tajni bunker, onda bi to bilo ovo mjesto.Vojna baza u Engleskoj - RAF Menwith Hill, za koju se vjeruje da je mjesto najvećeg elektronskog nadzora stanica u svijetu, presretanja komunikacija za prikupljanje obavještajnih podataka za Veliku Britanija i Sjedinjene Američke Države. Tajna baza izgrađena je 1954. godine Sovjetskom Savezu za praćenje komunikacija u Hladnom ratu. Niko sa sigurnošću ne može tvrditi kako se baza danas koristi, ali navodn služi za istraživanje međunarodnih terorističkih akcija i trgovine drogom. Smatra se da ima veze sa ECHELON-om, Bondovskom globalnom špijunskom mrežom koja čini Australiju, Kanadu, Novi Zeland, Veliku Britaniju i SAD. Niko nema pristup ovome mjestu, osim pripadnika Agencije za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Vatikanski tajni arhiv

Za vatikanski tajni arhiv se vjeruje da je najveća privatna biblioteka u svijetu, ali je definitivno sve, samo ne obična. Sadrži lične dokumente svih papa poglavara koji datiraju iz 8. stoljeća.

Zatvoren je za posjetitelje, a tajni dokumenti se čuvaju pod ključem, s dugim i složenim procesom aplikacije za one koji žele da pristupe ovim tajnama. Samo kvalifikovani naučnici mogu podnijeti zahtjev za ulazak unutra, a aplikacija mora uključivati lične informacije o osobi i podatke o svrsi istraživanja.

Arhivski radnik skriva dugo čuvane tajne u Vatikanu (Foto: AFP)
Arhivski radnik skriva dugo čuvane tajne u Vatikanu (Foto: AFP)

Area 51, Nevada

Ono što se događa u Vegasu ostaje u Vegasu. A to se može reći i za tajnu lokaciju koja se nalazi oko 80 kilometara sjeverno. Area 51, termin je koji je prvi put upotrebljen u CIA-inim dokumentima iz Vijetnamskog rata, a zapravo je vojna baza i aerodrom koji je poznat kao mjesto čuvanja visokih državnih tajni. Što se zapravo dešava tamo? CIA neće otkriti specifičnosti, da li se možda radi o nekoj teoriji zavjere, pitaju se stručnjaci. Da li se tamo prave vojni avioni, laseri ili se testiraju avioni? Istina se možda nikada neće saznati. Sve aktivnosti u Area 51 se smatraju kao "top secret" i pristup je strogo zabranjeno autsajderima.