Putovanja
0

Najružnije građevine na svijetu

Sarajevo-x.com
Dobra stvar kod putovanja je što imate priliku nagledati se mnoštvo različitih gradova, ali to ne znači da su svi prizori uvijek lijepi. Na web stranici VirtualTourist.com objavljena je lista deset najružnijih građevina na svijetu među kojima su se našli i spomenik u obliku potkovice u Finskoj, zgrada škotskog parlamenta u Edinburghu, te lihtenštajnski muzej u Vaduzu.

Bostonska vjećnica, Massachusetts

Iako je u svoje vrijeme bila hit, ova betonska građevina u posljednje vrijeme je na meti kritika zbog svoje fasade i nepodudaranja sa gradskom arhitekturom. Srećom, u blizini je nekih estetski ugodnijih građevina.

Toranj Montparnasse, Pariz

Vlada skoro pa univerzalno mišljenje da ovaj prijeteći štap samo šteti okruženju u kojem se nalazi i to u jednom tako sjajnom gradu kakav je Pariz. Oni koji ga kleveću ističu da je ova građevina dobra samo za to da se sa nje vidi ostatak grada, jer se ovaj toranj pritom ne vidi.

Spomenik sretne potkovice, Tuuri, Finska

Gigantska zlatna potkovica izgrađena je iznad drugog po veličini shopping centra u Finskoj. Namijenjena je da donosi sreću svima koji posjete mjesto.

Metropolitan Cathedral, Liverpool, Engleska

Ljudima koji tu rade sigurno je muka od šala o vremenskoj kapsuli. Čak i oni koji smatraju da je zgrada pomalo "svemirska", moraju priznati da je unutrašnjost ove kružne katedrale prilično spektakularna.

Autobuska stanica Port Authority, New York City, New York

Prolaznici koji se kreću pored ove zgrade dolaze u iskušenje da upitaju kad će taj željezni monstrum biti završen. Ipak, ovo je gotov proizvod kojeg jednako mrze Njujorčani i turisti i zbog kojeg ćete poželjeti da putujete vozom.

Torres de Colón, Madrid, Španija

Tornjevi u Madridu liče na posudice za so i biber, a protežu se iznad mnogih gradskih zgrada na opšte zgražanje većine stanovnika. Nije ni čudo da ih zovu "El Enchufe" (čep) zbog strukture koja ih spaja na vrhu.

Muzej lijepe umjetnosti, Vaduz, Lihtenštajn

Oblik kutije ove građevine za neke je trijumfalan, ali drugi smatraju da jednostavno "bode oči". Ipak, ovako misterioznim zemaljama kao što je Lihtenštajn misteriozne građevine odlično pristaju. Zgrada škotskog parlamenta, Edinburgh, Škotska

Kamen, hrastovina i bambus čine zgradu škotskog parlamenta koja je pokrenula mnoge debate. Srećom debate koje se vode unutra mnogo su važnije od onih koje govore o vanjštini građevine.

Centralna biblioteka, Birmingham, Engleska

Dovoljan je jedan pogled na ovu zgradu da uočite šta znači stil u arhitekturi prozvan "brutalnim". Pitanje njenog rušenja provlači se gradskom politikom već godinama.

Petrova statua, Moskva, Rusija

Ovaj spomenik "veći od života" osmislio je kontraverzni umjetnik Zurab K. Tsereteli čija je statua posvećena Kristoferu Kolumbu više puta odbijana u Sjedinjenim Državama.