Putovanja
25

Najromatničniji hrvatski grad Rovinj u 4K rezoluciji

Klix.ba
YouTube kanal Cities in 4K objavio je novi video u kojem su prikazane ljepote hrvatskog grada Rovinj.

Riječ je o predivnom gradu na obali Jadrana koji se nalazi na Istri. U videu si prikazani Stari grad Rovinj, Luka Rovinj, Crkva sv. Eufemija, glavna ulica, Kapija Starog grada, Gradski sat, fontana na glavnom trgu, riva i ostala prekrasna mjesta.

Rovinj se smatra najromantičnijim mjestom Republike Hrvatske. S morske je strane grad zaštićen visokom stjenovitom obalom i zidovima kuća izgrađenim na liticama, a prema kopnu čvrstim bedemima.

Izrastao na svojoj bogatoj ribarskoj tradiciji postao je prepoznatljiv po jedinstvenoj brodici batani i pjesmama bitinadama. Njegovu su ljepotu posebno cijenili umjetnici koji su na ovom mjestu slikali najljepše motive i izlagali ih na Grisiji – ulici umjetnika.

U rovinjskom arhipelagu nalazi se 22 otočića od kojih, Sv. Andrija i Sv. Katarina kao najveći i najljepši. Posebno vrijedni i zaštićeni objekti prirode, specijalni rezervati na području Rovinja su: otoci i priobalno područje od otočića Sv. Ivana do Dvije sestrice, more i podmorje Limskog kanala i dio Limske drage, park šuma "Punta Corrente", močvara Palud, Romualdova pećina na južnoj strani Limskog kanala i kamenolom "Cave di Monfiorenzo" svojevrstan geološki "spomenik prirode".

Bratimljeni gradovi su Adria, Camaiore (Italija) i Leonberg (Njemačka).