Putovanja
0

Najpoznatije hotelske sobe na svijetu

Sarajevo-x.com
Kada bi samo mogli pričati, zidovi nekih hotelskih soba nikad ne bi mogli usta zatvoriti, a poznati lifestyle magazin AskMen sastavio je listu deset najpoznatijih hotelskih soba na svijetu. U nastavku saznajte iz kreveta koje hotelske sobe su Lennon i Yoko Ono u svijet slali poruke mira, gdje se predozirala Janis Joplin, te gdje je Stephen King dobio inspiraciju za kultni horor roman "The Shining".

Soba broj 1738, 1740 i 1742, Hotel Queen Elizabeth (Montreal, Kanada)

Britanski muzičar John Lennon i njegova supruga Yoko Ono su 1969. godine odsjeli u ovom hotelu i u znak protesta protiv rata u Vijetnamu proveli cijeli dan u krevetu. Međutim najznačajniji događaj je bilo snimanje njihove kultne pjesme "Give Peace a Chance", upravo u ovom hotelu. Danas je ovaj apartman dostupan javnosti kao apartman Johna Lennona i Yoko Ono, a u dnevnoj i spavaćoj sobi može se naći mnoštvo novinskih članaka i drugih memorabilija kojima se odaje počast ovom slavnom paru.

Soba broj 16, L'Hotel (Pariz, Francuska)

"Moje tapete i ja se borimo do smrti. Jedno od nas dvoje mora ići", napisao je irski književnik Oscar Wild u ovoj hotelskoj sobi, gdje je 1900. godine proveo posljednje dane svog života. Wilde, koji u svom opusu ima samo jedan roman "Slika Doriana Grayja", pred svoju smrt je postao siromašan, o čemu svjedoče uokvirena pisma na zidovima ove sobe u kojima se od Wildea zahtijeva da plati hotelski račun.

Soba broj 105, Hotel Highland Gardens (bivši hotel Landmark), (Hollywood, Kalifornija)

Kultna američka pjevačica Janis Joplin je odsjela u ovoj hotelskoj sobi i 4. oktobra 1970. godine umrla od predoziranja heroinom. Njeni obožavatelji danas mogu posjetiti mjesto na kojem je okončan njen život.

Soba broj 776, Hotel Mayflower (Washington D.C., SAD)

Franklin Roosevelt je boravio ovdje nekoliko mjeseci prije njegove inauguracije kao predsjednika SAD-a 1933. godine. Međutim, u skorije vrijeme, ovaj hotel se u javnosti spominjao kao mjesto redovnih tajnih ljubavnih sastanaka Elliota Spitzera, bivšeg guvernera američke savezne države New York.

Soba broj 217, Hotel Stanley (Estes Park, Kolorado)

Stephen King i njegova supruga su se uputili u pomenuti hotel na romantični vikend, ali američki književnik, najpoznatiji po svojim horor romanima, je tamo iznenada dobio inspiraciju za roman "The Shining". 1980. godine je snimljena istoimena filmska verzija Kingova romana, s Jackom Nicholsonom u glavnoj ulozi. Mnogi vjeruju da je ovaj hotel uklet.

Soba broj 524, Stamford Plaza (bivši Ritz-Carlton), (Sydney, Australija)

Frontmen grupe "INXS" Michael Hutchence objesio se u ovoj sobi, u novembru 1997. godine. Mrtvozornik je zaključio da se radilo o samoubistvu, iako su mnogi vjerovali da je u pitanju slučajna smrt.

Soba broj 203, Hotel Mark Twain (San Francisco, Kalifornija)

  1. januara 1949. godine, FBi agenti iz odjela za narkotike upali su u sobu Billie Holiday te je uhapsili zbog posjedovanja opijuma. Slučaj je završio na sudu, ali jazz pjevačica je na kraju oslobođena optužbi.

Predsjednički apartman Brandenburg Gate, Kempinski Hotel Adlon (Berlin, Njemačka)

  1. godine nekadašnja muzička zvijezda Michael Jackson je izbacio svoju bebu kroz prozor i veoma nesigurno držao u svojim rukama, kako bi javnosti predstavio svoje dijete. U istoj sobi su odsjedali bivši američki predsjednik Bill Clinton i britanska kraljica Elizabeth. Gosti ovog luksuznog apartmana mogu uživati u prostranoj dnevnoj sobi s kaminom, dvjema spavaćim sobama, uredu, sali za ručavanje, kuhinji, privatnoj sauni i uslugama ličnog batlera.

Apartman Monet, Hotel Savoy (London, Engleska)

Francuski impresionista Claude Monet naslikao je više od 70 slika središta Londona i rijeke Temze upravo u ovom apartmanu. Savoy se trenutno renovira, ali prije njegova zatvaranja, mogli ste izabrati paket "Monet Experience", koji podrazumijevadva noćenja u ovoj sobi sa slikarskim platnima, štafelajima i "učiteljem umjetnosti".

Apartman Churchill, Hotel Mena House Oberoi (Kairo, Egipat)

Sir Winston Churchill je ovdje boravio kao lider jedne od zemalja saveznica tokom Drugog svjetskog rata, kada se u hotelu održavala konferencija u kojoj su sudjelovali američki predsjednik Franklin Roosevelt, kineski predsjednik Chiang Kai-shek i britanski premijer. Prema nekim zapisima, Churchill se svake noći vraćao u svoju sobu i spavao sa razmaknutim zavjesama kako bi mogao vidjeti Piramide u Gizi.