Putovanja
0

Najluksuznije robne kuće na svijetu

Sarajevo-x.com
Svakome s vremena na vrijeme dobro dođe malo kupovine za smirivanje stresa i uživanje u biranju. Ovaj hedonistički materijalizam nikome nikad nije naškodio. Luksuzna roba uticala je na gradnju i opremanje luksuznih shopping centara gdje se na policama nalaze hiljade dolara vrijedne dizajnerske krpice, skupi restorani sa trodjelnim obrocima i usluga na vrhunskom nivou sa uglađenim konobarima.

Ovo je deset najluksuznijih robnih kuća na svijetu danas koje je predstavio AskMen.com.

10. The Grand Canal Shoppes Las Vegas, SAD

Skriven duboko unutar ekskluzivnog Venetian hotela u Las Vegasu, ovaj shopping centar svojim kupcima nudi prvoklasnu večeru i elegantnu kupovinu u jedinstvenom, inspirišućem okruženju. Posjetiocima je zagarantovano pravo evropsko shopping iskustvo, a ulični muzičari izvode serenade kako bi pružili odgovarajuću atmosferu. Kupcima je ponuđen i parking, tako da ne moraju kružiti okolo satima u potrazi za praznim mjestom niti moraju izdvajati novac u te svrhe.

9. Galleries Lafayette Paris, Francuska

Fokusirana je na velika imena u svijetu mode kao što je Alexander McQueen, Bulgari i Channel. Ovdje se odvijaju i sedmične modne revije tako da je Galleries Lafayette pravo mjesto za šik dame i gospodu Pariza. Vlasnici restorana na prvom spratu ove robne kuće su legendarna braća Mavrommatis i tu se služe vrhunska grčka jela. U sastavu ovog centra je i market sa proizvodima za uljepšavanje. Šefovi kuhinja iz Lafayettea su na usluzi svima koji trebaju pomoć u organizovanju prijema kod kuće ili na poslu.

8. Bluewater Kent, Engleska

Jedna od najvažnijih destinacija evropskih kupaca kombinuje odjeću internacionalnih dizajnera sa britanskim radnjama kakve se mogu vidjeti u londonskoj ulici Oxford, kao što je Austin Reed i Laura Ashley. Ovdje su i glavni high-street dizajneti poput H&M i Urban Outfitters. Ima tu mnogo čega da se vidi i doživi, kao naprimjer multipleks kino, luksuzni fitnes centar i skupi restoran. Bluewater je izgrađen u obliku trougla kako bi osigurao da njegovi kupci ništa ne propuste. Jedna od prodavnica "The Forest Art" može vam uraditi prelijepo umjetničko djelo od fotografije vas ili vašeg djeteta tako da će ono moći biti obješeno i u samom muzeju.

7. Bal Harbour Shops Miami, SAD

Ovo je robna kuća broj jedan u Sjedinjenim Državama. Ovdje su sva imena koja donose trendy izgled kakav želite. Svi su tu - Tiffany & Co., Vilebrequin, Yves Saint Laurent, Jimmy Choo, Just Cavalli, Harry Winston, Fendi, Emilio Pucci, Escada, Bulgari. Prodavnica je okružena tropskim palmama i upravo je ono što očekujete da vidite i najljepšem gradu na Istočnoj američkoj obali.

6. The Landmark Hong Kong, Kina

Ovdje svoje kreacije prodaju dizajneri koji potiču iz zemalja širom svijeta, od Harveya Nicholsa, D&G, Gianfranca Ferrea i Ermenegilda Zegne. Pored odjeće, tu je i poznati Landmark Mandarin Oriental Hotel sa 113 soba, kao i luksuzna orijentalna banja.

5. Okhotny Ryad Shopping Center Moscow, Rusija

Ako se nađete u Moskvi, ovo je mjesto koje morate posjetiti. Tu možete kupovati, jesti, piti, kuglati, te stići da pogledate i neki film. Konstruisao ju je ruski gradonačelnik Yuri Luzhkov i posvećen je konzumerizmu. Sadrži ponudu 100 svjetskih dizajnera kao što su Tommy Hilfiger, Yves Rocher i Diesel, a ovo čudo na tri sprata jedno je od najgrandioznijih centara u svijetu. Njegova izgradnja koštala je 350 miliona dolara.

4. The Shops na Columbus Circleu New York, SAD

Nalaze se na Manhattanu i kombinuju luksuznu kupovinu sa finim restoranima i prostorom za život. Ovdje možete živjeti na visokoj nozi, ali i trošiti još više. Prodavnice uključuju butike opremljene zadnjim modnim hitovima, nešto kao mjesta koja posjećuje Carrie iz serije "Sex and the City". Ovdje očekujte da ćete ubrzo isprazniti svoj novčanik na precijenjenu robu.

3. The Walk Edinburgh, Škotska

Ovo je centar luksuzne kupovine u Škotskoj i nalazi se na jednoj od najprestižnijih adresa u Edinburghu. Robnom kućom dominira velika Harvey Nichols prodavnica na uglu, a tu je i ponuda poznatih imena iz svijeta mode kao što je Louis Vuitton, Calvin Klein Underwear (CKU), Emporio Armani, Mulberry i drugi.

2. The Emporio New Delhi, Indija

Završena je 2007. godine i predstavlja najveću ponudu na jednom mjestu u New Delhiju gdje stanovnici mogu lako potrošiti svoje teško zarađene rupije. Luksuzna roba koju nudi ranije se nije mogla naći u Indiji. Centar je dizajnirao proslavljeni Mohit Gujral u talijanskom mramoru, punom drvetu i sa mesinganim detaljima. Sadrži 90 prodavnica indijskih i internacionalnih marki kao što je Kimaya, Ensemble, Ashish N Soni, Rajesh Pratap Singh, te Abraham & Thakore. Pored odjevnih predmeta, kupcima se nude i vrhunska jela restorana, banje, saloni ljepote, kao i privatni klub za članove. Ovdje se priređuju zabave i vatrometi, pa zašto ikad poželjeti napustiti ovu robnu kuću?

1. Mall of the Emirates Dubai

Mall of the Emirates nije samo shopping centar. To je mjesto ultimativnog užitka i beskrajne zabave. I ovdje se prostiru radnje dizajnera Harveya Nicholsa, Debenhamsa, Bois & Chiffona, Reissa, Missonija i Marca Jacobsa, a sama robna kuća je oličenje monstruma od stakla i čelika usred Dubaija. Pored radnji s odjećom, ovdje je u ponudi i Ski Dubai - prvo zimsko odmaralište u unutrašnjosti na Bliskom istoku, zatim je tu teatar i centar umjetnosti, Cinestarov kompleks kina, Magic Planet luna park, nekoliko restorana svjetske klase sa svim mogućim vrstama hrane, uključujući i libansku kuhinju, zatim barovi i, čini se, sve što vam može pasti na pamet. Kompletan prostor je klimatizovan i to je jedan od najboljih razloga da posjetite ovu robnu kuću i pobjegnete od pustinjske vreline spolja.

Najbolji dio je svakako Kempinski Hotel sa pet zvjezdica, sa 400 soba koji se nalazi uz sami shopping centar. Ne treba ni spominjati da ovdje imate fitnes centar, bazen, teniski teren i mnoštvo drugih sadržaja.