|

Najbolji životni standard ima Melbourne, Manchester i Stockholm pali na listi zbog terorizma

Najbolji životni standard ima Melbourne, Manchester i Stockholm pali na listi zbog terorizma
69
Klix.ba
16.8.2017. u 13:46
75
komentara
69

dijeljenja
Najbolji životni standard ima Melbourne, Manchester i Stockholm pali na listi zbog terorizma Melbourne (Foto: Pixabay)
Ekonomska obavještajna jedinica objavila je listu koja pokazuje životni standard svjetskih gradova. Na prvom mjestu je Melbourne, zatim Beč i Vankuver, a na začelju su gradovi pogođeni ratom i siromaštvom.
Melbourne je već sedmu godinu zaredom na vrhu te liste s 97,5 od 100 bodova. Procjenjuju se stabilnost, zdravstvena zaštita, kultura, životna sredina, obrazovanje i infrastruktura u 140 različitih gradova.

Na drugom mjestu nalazi se austrijski glavni grad Beč s 97,4 boda, dok je Vankuver s 97,3 na trećem mjestu.

Rejkjavik je sa 50. došao na 37. mjesto, a smatra se kako ovaj značajan skok proizlazi iz porasta turizma, kao i većeg ulaganja u razvoj.

Amsterdam, koji je zabilježio pad stope kriminala posljednjih godina, također je napredovao, pomjerajući se do 18. mjesta.

Manchester i Stockholm pali su na rang-listi zbog terorističkih napada. Manchester je pao s 43. na 51. mjesto, dok je Stockholm trenutno na 26. mjestu.

Međutim, na globalnom nivou ukupan rezultat je pozitivan, jer je u 12 gradova poboljšan životni standard, a samo u šest je zabilježen pad.

Vankuver Vankuver


"Iako je poboljšanje marginalno, odražava pozitivan pomak za globalni životni standard koji je bio opterećen rastom nestabilnosti u posljednjoj deceniji", rekao je voditelj istraživanja Jon Copestake.

"Mnogi izazovi s kojima se suočavaju gradovi širom svijeta nisu nestali, teroristički napadi su nastavljeni, a geopolitika i dalje stvara međunarodnu neizvjesnost. Možda je došlo do prekretnice, ali životni standardi ostaju niski u odnosu na historijske standarde", dodao je Copestake.

Sasvim očekivano, pri dnu liste su gradovi pogođeni ratom, siromaštvom i političkim nemirima.

Damask je na samom dnu ljestvice s 30,2 boda, dok su Lagos (Nigerija) i Tripoli (Libija) malo bolji s 36, odnosno 36,6 bodova.

Ovo je lista 10 gradova s najboljim životnim standardom:

1. Melbourne, Australija
2. Beč, Austrija
3. Vankuver, Kanada
4. Toronto, Kanada
5. Calgary, Kanada
5. Adelaide, Australija
7. Perth, Australija
8. Auckland, Novi Zeland
9. Helsinki, Finska
10. Hamburg, Njemačka
Prijavi grešku


Komentari (75)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...