Posjetite ih
8

Najbolji umjetnički barovi nalaze se u Rumuniji, Engleskoj i Francuskoj

S.H.P.
Sketch, London (Foto: Bored Panda)
Sketch, London (Foto: Bored Panda)
Iako većina negira da svijet umjetnosti i alkohol često idu ruku pod ruku, umjetnici i pisci svoju su inspiraciju tražili u piću pa nije ni čudo što su neki barovi odlučili da umjetnost bude dio njihovog koncepta.

Ovaj trend specifičan je za velike gradove, poput Londona, New Yorka ili Pariza, ali i gradove poput Cluj-Napoce i Saint Paul de Vencea.

U ovim barovima osim što možete uživati u umjetninama, možete popiti i čašu vina te se osloboditi svakodnevnih briga.

Sketch, London

Sketch je umjetnički prostor u kojem se služi hrana i piće. Otvoren je 2003. godine a otvorili su ga poznati ugostitelj Mourad Mazouz i legendarni francuski kuhar Pierre Gagnaire. Smješten je u zadivljujućem prostoru iz 18. stoljeća u ulici Conduit, Mayfair.

Hrana, muzika, piće i umjetnost čine mješavinu koju su vlasnici željeli postići i u tome su uspjeli. Svako ko je posjetio ovo mjesto ostao je očaran.

Foto: Bored Panda
Foto: Bored Panda

Sketch pokreće umjetnost, ne samo stalnom izložbom umjetnina Davida Shrigleyja (oko 300 umjetnina), već je umjetnost svuda. U zidovima, podovima, tepihu, kupatilima, stropu, gdje god pogledate.

SAX, Cluj-Napoca

U rumunskom gradu Cluj-Napoci nalazi se jedan od najljepših umjetničkih barova i zove se Sax. Kada uđete u ovaj bar, ne znate jeste li u vinskom baru, umjetničkoj galeriji ili koncertnoj dvorani za jazz i bluz.

Foto: Bored Panda
Foto: Bored Panda

Sax je projekt skupine prijatelja koji ima za cilj pokazati da umjetnost ne pripada samo muzejima i galerijama. Oni žele miješati umjetnost i svakodnevnicu.

Foto: Bored Panda
Foto: Bored Panda

Inače, Cluj-Napoca je posljednjih godina sve više i više središte savremene umjetnosti. Smješten je u blizini Univerziteta za umjetnost i dizajn. U ovom baru nalaze se slike rumunskih umjetnika, skulpture, instalacije te dizajnerski nakit.

Osim toga, Sax je domaćin raznih izložbi.

La Colombe d'Or, Saint Paul de Vence

U ovaj grad u Francuskoj zaljubilo se mnogo umjetnika i oni su u njemu ostavili svoj trag. Čak i da ne znate ovaj historijski podatak, umjetnost se osjeti u zraku. Ulice su uske, šarmantne i prepune umjetničkih galerija.

U ovom gradu umjetnosti nalazi se i svjetski poznati umjetnički hotel, s jednako poznatim umjetničkim restoranom "La Colombe d'Or".

Foto: Bored Panda
Foto: Bored Panda

Restoran je 1920. godine otvorio lokalni poljoprivrednik Paul Roux. Tokom Drugog svjetskog rata, niz umjetnika potražilo je utočište u ovom gradu, a Paul Roux je bio dovoljno susretljiv da ih primi, a umjesto novca umjetnici su mu poklanjali umjetnička djela.

Foto: Bored Panda
Foto: Bored Panda

Tako ovo mjesto ima impresivnu zbirku djela ikonskih umjetnika poput Matissea, Picassa, Légera, Braquea i Chagalla. Ono što je nevjerovatno jeste to da sve ove slike ležerno vise na zidovima, kao i sve druge.