{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najbolji svjetski gradovi za život danas

S
1.4.2009. u 07:37
0
14
Najbolji svjetski gradovi za život danas
0
Svaki grad ima svoje posebnosti, ali postoje oni u kojima vam se čini kao da ništa ne nedostaje za savršen život. Tekuća godina do sad je bila veoma teška, neki su izgubili posao i morali početi živjeti negdje drugo. Webzine AskMen zato je priredio listu od 29 gradova svijeta u kojima je novi život moguć za sve. Gradovi su birani prema rezultatima u osam kategorija kao što su troškovi života, ekonomska stabilnost, kultura, moda, zdravlje, mjesta za izlaske, sportska dešavanja ili zabava. Pogledajte koji su to gradovi.
1. ChicagoGrad koji nudi perfektan balans između kozmopolitskog i ugodnog života kombinujući sve kulture, zabavu i sofisticiranost renoviranih destinacija. Chicago nudi neodoljiv način života i brojne institucije kao što je Institut umjetnosti, Symphony Orchestra, Međunarodni filmski festival i sjajnu pozorišnu scenu uz popularne festivale jazza i bluesa. Čak 39% američkih komičara dolazi upravo odavde.

2. BarcelonaStotinama godina glavni grad autonomne regije Cataluñe distancirao se od ostatka Španije kulturno, umjetnički, ali i jezički. Ovaj osjećaj odvojenosti dao je Barceloni šmek potpuno drugačiji od onoga kakav ima Madrid ili Sevilla. Geografski, Barcelona se nalazi bliže Evropi, te vas tamošnji stanovnici prvo pozdrave na katalonskom, a potom na engleskom i tek onda na španskom, ukoliko zaista moraju.

Grad goste dočekuje raširenih ruku. Blaga klima tokom cijele godine odlična je za život, a plaže, brodovi i ljetne bašte upotpunjuju doživljaj. Ipak, u pauzi se uvijek nađe vremena za gledanje neke od utakmica FC Barcelone koja se takmiči u prvoj španskoj ligi.

3. San FranciscoNeodoljivo dramatičan grad sa brdima i neboderima s kojih se mogu pratiti promjene boja na nebu. San Francusco ima 2.870 barova i neke od najboljih restorana u Sjevernoj Americi. Prema podacima, njegovi građani su najzdraviji u SAD-u. U okolini grada su brojni vinogradi odakle stižu neka od najboljih svjetskih vina. Na Forbesovoj listi ovaj američki grad našao se među deset "najpametnijih".

4. LondonEngleski pjesnik i pisac Samuel Johnson rekao je da "kad je čovjek umoran od Londona, onda je umoran od života". Jedno je to od najinteresantnijih i najbogatijih mjesta na planeti Zemlji. Ovdje je bitno da imate posao kojim možete platiti sve troškove življenja jer je London jedan od tri najskuplja grada na svijetu. Ipak, brojne mogućnosti su ono što najviše privlači ljude da ovamo dođu. U Londonu se govori preko 300 jezika, te tako predstavlja svojevrsni mikrokosmos sa najboljom internacionalnom kuhinjom i kulturom. Sport, kupovina, teatar, muzika uživo, muzeji... sve što poželite ovdje možete naći.

5. SydneyLučki grad Sydney drugi je na svijetu po broju homoseksualaca koji tu žive. Također je poznat i po tome što vlasti izuzetno brinu za stanovništvo, obezbjeđujući im odličnu zdravstvenu zaštitu i prilično dobru socijalnu pomoć za nezaposlene. Ima 37 plaža, a većina ih je tek 30-tak minuta udaljena od centra grada. Kad je u pitanju moda, Sydney je rame uz rame sa Parizom i Milanom. Svako naselje ima svoj stil, a tamošnja kuhinja jedna je od najraznolikijih na svijetu.

Na listi su dalje:

6. New York
7. Berlin
8. Hong Kong
9. Kopenhagen
10. Pariz
11. Vankuver
12. Rim
13. Buenos Aires
14. Tokio
15. Toronto
16. Miami
17. Madrid
18. Beč
19. Los Angeles
20. Montreal
21. Panama
22. Portland
23. Lyon
24. Melbourne
25. Tel Aviv
26. Santiago
27. Cape Town
28. Hamburg
29. Edinburgh

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: