Putovanja
0

Najbolji hoteli na aerodromima širom svijeta

Sarajevo-x.com
Nekima je važno samo da imaju gdje prenoćiti 'dok se ujutro ne snađu', ali na nekim svjetskim aerodromima hoteli su do te mjere uređeni da se vodi računa i o najmanjoj sitnici koja bi vam mogla zatrebati ili zasmetati. Magazin Forbes za tekuću godinu napravio je listu hotela na aerodromima sa vrhunskom uslugom tako da postoji mogućnost da ne poželite ići dalje.

Arhitekta Helmut Jahn, rođen u Njemačkoj, iskombinovao je čelik i staklo te stvorio ovo remek djelo - hotel Kempinski sa pet zvjezdica na aerodromu u Minhenu. Hotel graniči sa Terminalom 1 i 2, a unutar Jahnove konstrukcije smješteno je 389 prostorija, uključujući predsjedničke apartmane sa prozorima od poda do plafona. Naravno da je tu i wellness centar, restoran za gurmane i mnogo prostorija za druženje.

Grand Hyatt DFW star je tek dvije godine a nudi toliko luksuza da je impresionirao i najciničnije sezonske putnike. Prema popularnosti nalazi se na drugom mjestu među 169 hotela u području Dallasa u Teksasu.

Devetnaestospratni hotel na jednom od najprometnijih aerodroma na svijetu, onom frankfurtovskom, ima 428 moderno uređenih soba u zemljanim tonovima i sa prirodnim materijalima. Na vrhu još jednog Radisson hotela nalazi se fitness centar, te ogromni bazen iz kojeg se gostima pruža pogled na grad.

Sa, ni manje ni više, nego 607 soba, Sofitel London Gatwickna aerodromu Heathrow je hotel kao nijedan drugi. Tematski dekorisane cjeline su svojevrsni homage različitim kontinentima, pa tako naprimjer, na recepciji imate dočaran ugođaj Antarktika sa vodom koja se slijeva niz komade leda. U njega je uloženo 395 miliona dolara, otvoren je u julu 2008., a od posebnih karakteristika valja istaći troslojne prozore ugrađene kako bi se smanjila buka, te prvo kupatilo u Evropi sa Swarovski kristalima. Jedan od dizajnera, Khuan Chew, radio je i na hotelu Burj al Arab sa šest zvjezdica u Dubaiju.

Na aerodromu Changi u Singapuru otvoren je u maju 2008. godine ultramoderni Crowne Plaza hotel, nakon što je u njega uloženo oko 57 miliona američkih dolara. Da ne vidite svojim očima avione koji dolijeću i polijeću, teško da biste povjerovali da ste zaista na aerodromu. Ovdje se o svemu vodilo računa, od 'umjetničke' metalne fasade, tropskog bazena, pa sve do direktne staze koja vodi do Terminala 3 na aerodromu Changi.

"Neko se zaista potrudio da ovaj hotel učini drugačijim. To uopšte nije nešto što biste očekivali od jednog hotela na aerodromu," izjavio je biznismen Ronald Chan nakon posjete. Posebno ga je impresionirao način na koji se tu štedi električna energija preko filtera koji apsorbuju dnevno svjetlo. Iako je svih 230 soba klimatizirano, Chan je oduševljen otvorenim koridorima prepunim egzotičnog cvijeća.

Sa cijenama od 79 eura za noć, hotel citizenM Amsterdam u Holandiji nudi puni evropski ugođaj i veoma ugodno okruženje. U sobama su izuzetno veliki kreveti, LCD ekrani i drugi elektronski uređaji sa posebnim modovima za stvaranje upravo onakvog ambijenta kakav si želite priuštiti. U lobiju, uz jaku holandsku kafu, imate priliku pročitati neku od zanimljivih knjiga o umjetnosti dok sjedite na ugodnim sofama.

U daljini vidite planinske vrhove prekrivene snijegom, a vi ležite ugodno zavaljeni u jednom od kraljevskih kreveta luksuznog Fairmont hotela u Vancouveru u Kanadi. Kako vam se čini? Ako tome dodamo činjenicu da ovdje ne morate provesti noć, već da uslugu dnevnog boravka možete dobiti po značajno nižim cijenama, ovaj hotel na aerodromu zvuči još privlačnije.

Još jedan hotel u Aziji je Pan Pacific sa pet zvijezdica i to na Međunarodnom aerodromu Kuala Lumpur. Smješten je tik uz kontrolni toranj aerodroma, ima 441 sobu u malajskom stilu i ostale pogodnosti kao što je vanjski bazen, sauna, teniski teren. Jedan je od najbolje rangiranih biznis hotela.

Među najboljima je londonski Radisson SAS, hotel otvoren 2004. godine, na udaljenosti od samo tri minute hoda od terminala aerodroma Stansted. Posebno je koristan onima koji čekaju kasne noćne ili rane jutarnje letove. I ovo je jedan od hotela nove generacije.

"Centralnu poziciju zauzima 13 metara visok toranj na kojem se nalazi 4.000 boca vina kojima vas svaku večer poslužuju "vinski anđeli" - konobari koji se služe kablovima kako bi "doletjeli" do one boce koju ste izabrali," objašnjava menadžer hotela Tim Cordon.