Otok St. Helena
38

"Najbeskorisniji aerodrom na svijetu" ponovo u funkciji

Klix.ba
Na dalekom otoku St. Helena u južnom Atlantiku uspješno je uspostavljena prva redovna komercijalna aviolinija.

Kompanija SA Airlink povezivat će ovaj britanski otok sa Južnom Afrikom i njegovo stanovništvo više neće ovisiti o brodu koji na toj relaciji plovi jednom u tri sedmice.

Nadaju se da će nova usluga, koju finansira Velika Britanija, podstaći turizam i pomoći da St. Helena postane mjesto koje ne ovisi o drugima, posebno jer ovaj aerodrom britanski mediji nazivaju "najbeskorisnijim na svijetu".

Njegova izgradnja koštala je 320 miliona eura, a trebalo je da bude otvoren prošle godine, međutim opasni vremenski uslovi odgodili su otvaranje. Nakon probnih letova tokom ovog ljeta, odlučeno je da se jednom sedmično uspostavi linija Johannesburg-St. Helena.

Napoleonov grob
Napoleonov grob

St. Helena je decenijama jedna od najnedostupnijih lokacija na svijetu, a ovdje su dosad dolazili samo rijetki brodovi iz Južne Afrike. Otok je poznat kao mjesto na kojem je francuski imperator Napoleon Bonaparta umro nakon što je protjeran poslije poraza u bici kod Vaterloa 1815. godine.

Avion Embraer E190-100IGW u subotu ujutro poletio je sa 78 putnika iz Johannesburga. Stigao je na St. Helenu u popodnevnim satima nakon zaustavljanja u glavnom gradu Namibije, Windhoeku.

"Zaista sam veoma uzbuđena zbog novog poglavlja u historiji St. Helene", kazala je guvernerka otoka Lisa Phillips.

Ranije je putovanje sa i do ovog malenog otoka sa 4.255 stanovnika bilo moguće samo brodom RMS. Put do juga Afrike je trajao oko šest dana. Posljednja vožnja brodom zakazana je za februar.

St. Helena je oslanja na britansku pomoć koja godišnje iznosi 58 miliona eura, a tamošnji zvaničnici se nadaju da će novim potezom poboljšati turizam i mjesto učiniti samoodrživim, što bi itekako popravilo kvalitet života mještana.

Prema izvještaju objavljenom u listu Guardian, raznolike divlje životinje i geologija ovog otoka mogli bi privući pažnju turista, posebno ako se uzme u obzir da ovdje mogu vidjeti kitove koji se okupljaju blizu obale.

Ipak, da bi aerodrom mogao uspješno poslovati, bit će potrebno još letova.