{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najatraktivnija mjesta koja trebate posjetiti u septembru

26.8.2014. u 20:04
55
96
Najatraktivnija mjesta koja trebate posjetiti u septembru
55
Septembar je zasigurno jedan od najljepših mjeseci za putovanja. Na sjevernoj hemisferi to je vrijeme kada se ljeto završava pa je vrijeme ugodno, dok na jugu sve počinje cvjetati.
Planina Damavand
Planina Damavand


Lonely Planet preporučuje ovaj mjesec kao savršen za nezaboravna putovanja, a stručnjaci najpopularnijeg turističkog vodiča savjetuju sljedeće lokacije:

Planina Damavand u IranuTajming je najvažniji kada planirate putovanje u Iran, zemlju s temperaturama koje se kreću između 0 i 50 stepeni celzija. Obje te krajnosti možete izbjeći ako putujete u septembru što je apsolutni užitak pogotovo ako planirate da posjetite planinu Damavand.

Sa 5.672 metara to je najviši vrh na Bliskom istoku. Ovdje ćete vidjeti živopisna udaljena sela, iranske crvene ovce i sunčane obronke planina.

Kako biste doživjeli jednu sasvim drugu stranu Iranu, putovanje upotpunite odlaskom u Iran koji je samo 66 kilometara udaljen.

St. Petersburg
St. Petersburg


St. Petersburg u RusijiOvaj grad je savršen za posjetiti u septembru jer sivi oblaci još uvijek ne prekrivaju nebo. Ove godine famozni Hermitage muzej slavi 250. godišnjicu i otvara nove galerije, a u gradu se u okviru obolježavanja rođendana najpoznatijeg muzeja u svijetu bit će održani Bijenale savremene umjetnosti.

U St. Petersburgu ne propustite posjetiti javna kupatila sa parnom kupelji, krstriti elegantnim kanalima na rijecima Nevi, te iskusiti čari noćnog života.

Dolina Katmandua
Dolina Katmandua


Katmandu dolina u NepaluStanovnici Nepala vole zabave, a 25. septembra obilježava se početak najveće zabave u ovoj zemlji - Dashaina. Riječ je dvosedmičnoj proslavi kojom se veliča pobjeda božice Durme nad demonom Mahishasura.

To je najvažniji kulturni događaj u Nepalu, a u tom periodu su ogromne gužve oko drevnih hramova u dolini Katmandua.

Dashain ima mnogo lica, jedno je dobroćudno i podrazumijeva okupljanje porodica i puštanje zmajeva, a drugo je donekle zastrašujuće. Naime, u hramovima širom Nepala hiljade golubova, koza i bivola bivaju žrtvovani kako bi sa odala počast božici Shakti.

Ove godine Dashain će se podudariti sa Indra Jatrom kada će živa božica Kumari paradirati gradom u zlatnim kolima.

Katedrala Canterbury
Katedrala Canterbury


Jugoistok EngleskeTokom jula i augusta ovaj dio Engleske je prenapućen posjetiteljima iz cijelog svijeta, dok je u septembru slika potpuno drugačija tako da ćete najvjerovatnije imati malo više prostora da posjetite znamenitosti kao što je katedrala u Canterburyju.

Tu možete posjteiri devastirani dvorac Bodiam i dvorac Leeds. U Kentu i Hampshireu ima mnoštvo plaža i uvala u kojima se možete kupati ili jednostavno lutati. Septembar je i vrijeme za muzičke festivale, pa će ljubitelji muzike u tom periodu doći na svoje.

Styria
Styria


Štajerska u AustrijiAko vaša ideja o savršenom odmoru podrazumijeva opuštane u termalnim kupkama i uživanje u noćnom životu, onda je austrijska regija Štajerska pravo mjesto za vas. Vožnja vinskim cestama ostavlja bez daha, a osim uživanja u krajoliku imat ćete priliku probati neka od najboljih vina na svijetu.

Ne propustite posjetiti spa centar u gradu Bad-Blamau koji je dizajnirao umjetnik Friedensreich Hundertwasser, a posjetu okončajte posjetom restoranima, barovima i muzejima u Grazu, drugom najvećem gradu u Austriji i najvećem studentskom centru ove zemlje.

Mexico City
Mexico City


Mexico CitySvakog septembra u Meksiku se obilježava proglašenje nezavisnosti i u tom periodu širom zemlje se organizira niz kulturnih događaja. Ovo je pravo vrijeme za uživanje u "meksičkoj fiesti", jer u svakom gradu i selu su danonoćne zabave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: