24 sata u Parizu
0

Nađite vremena za sebe u gradu romantike

Sarajevo-x.com
Da biste zaista cijenili ljepote Pariza, najvažnije je da vas niko ne požuruje dok ga razgledate. Nađite vremena da prošetate bulevarima, naručite jaku crnu kafu, a odolite iskušenju da krenete u obilazak sa masom turista koji posjećuju ovaj grad.

Niz savjeta koje donosi Hilary Whiteman, dopisnica CNN-a, uključuje i ovaj: Ako imate priliku da 24 sata provedete u glavnom gradu Francuske, zaustavite se, dišite, cijenite ga i prepustite mu se.

Počnite dan šetnjom niz Champs-Elysees, za neke najljepšu aveniju na svijetu. Neki drugi, pak, smatraju kako su historijski šarm ovog mjesta pokvarili globalni brendovi, saobraćaj i turisti.

Izlazak sunca je pravo vrijeme za uživanje, kada ne trebate brinuti da ćete na ulicama naletjeti na turiste s punim rukama kesa.

Priredite si odmor uz doručak u jednoj od najstarijih kafana u Parizu. Lokal Laduree otvorila je jedna francuska porodica još 1862. godine, a do danas se njihov posao proširio tako da imaju svoje objekte u Londonu, Monaku, Švicarskoj, pa čak i u Japanu.

Redovi ispred najpoznatije umjetničke galerije u Parizu su ogromni, tako da bi nestrpljivi posjetioci trebali razmotriti da umjesto Louvrea posjete Musee de l'Orangerie. Tamo, doduše, neće vidjeti Mona Lisu, ali će ih dočekati bogata kolekcija djela Claudea Moneta. Što ranije dođete, logično, redovi su manji.

Ako krenete nešto sjevernije, dočekat će vas ulični umjetnici u Montmartreu i ljubazno vam ponuditi da vas naslikaju. Mjesto je to gdje su svojevremeno obitavali i veliki umjetnici Salvador Dali, Claude Monet, Pablo Picasso te Vincent van Gogh.

Ako se želite pomoliti, svratite do Basilique du Sacré Coeur, zapalite svijeću ili jednostavno priredite svojim očima spektakularan pogled na grad.

Odatle posjetite Rue Lepic gdje se nalazi Café des Deux Moulins, poznat i iz filma "Amelie" iz 2001. godine sa Audrey Tautou.

Primijetit ćete da, ako u Francuskoj naručite kafu, automatski dobijate mali crni espresso. Ako želite nešto veće ili s više mlijeka, tražite café au lait ili café Americain s mlijekom (lait).

Ako krenete dalje niz Rue Lepic, pronaći ćete Au Virage Lepic, bistro sa tradicionalnom pariškom atmosferom. Obično je unutra mnogo lokalnih posjetilaca, pa bi bilo dobro da unaprijed rezervišete mjesto.

Na ulicama Pariza nije se teško snaći. Možete se voziti autobusom ili metroom, a tu je i popularna lokacija za iznajmljivanje bicikala Velib, ako vam se dopada ovaj vid prevoza.

U toku popodneva krenite niz Boulevard Saint-Germain i otkrijte intelektualne krugove Pariza dok pijete kafu ili večerate u restoranu Les Deux Magots. Ovdje su se nekada okupljali veliki književni umovi poput Simone de Beauvoir i Jean-Paula Sartrea.

Niz ulicu Rue Saint-Sulpice put vodi pored crkve Saint-Sulpice iz 1646. godine. U novije vrijeme sjećanje na nju oživio je pisac "Da Vinčijevog koda" Dan Brown.

Ako poželite lutati uokolo, tu je Rue de Sèvres, ulica u kojoj će vam trebati kreditna kartica jer su tu brojne prodavnice.

Navečer opet zasjednite u neki od pariških kafića ili restorana koji služe hranu do iza ponoći. Počastite se čašom šampanjca i počnite planirati svoju sljedeću posjetu ovom romantičnom gradu.