Jedinstven krajolik
29

Na najljepšoj plaži Evrope za 2023. godinu nije se moguće kupati, a "krase" je valovi do 40 metara

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tripadvisor u sklopu svojih godišnjih nagrada Travellers' Choice objavio je listu najboljih plaža Evrope, ali i svijeta, a zanimljivo je da je prvu poziciju u konkurenciji Starog kontinenta odnijela plaža na Islandu koju karakterišu smrznuta voda i talasi visine do 40 metara.

Izbori su napravljeni na osnovu desetina miliona recenzija koje su dostavili milioni globalnih putnika u proteklih 12 mjeseci kako bi se sastavila lista njihovih omiljenih destinacija. Najpopularnije plaže nude ponešto za svaku vrstu turista, od obožavatelja sunca do onih koji traže avanturu i divlje životinje.

Tri četvrtine od 10 najboljih na svijetu smještenih na udaljenim, offshore lokacijama.

Najboljom na svijetu za 2023. proglašena je plaža do koje se može doći samo merdevinama s kopna, a Baia de Sancho nije samo poznata po savršenoj tirkiznoj vodi i plaži od bijelog peska, već i po egzotičnom nizu divljih životinja.

Za razliku od bijelog pijeska koji krasi najljepšu plažu svijeta, najljepšom u Evropi proglašena je dramatična plaža Reynisfjara u Viku na Islandu, sa svojim svjetski poznatim crnim pijeskom i impozantnim stijenama koje se nadvijaju nad obalu. Također, neki na spomenutoj lokaciji mogu prepoznati upečatljivu pozadinu iz serije "Igra prijestolja". Iako je ova plaža zauzela četvrtu poziciju na svijetu, ovo nije lokacija gdje možete uživati u plivanju i sunčanju.

Reynisfjara je popularna među promatračima ptica zbog raznih vrsta morskih ptica koje su uočene u blizini, ali i zbog talasa visine do 40 metara i smrznutom vodom te se ističe da je ovo plaža kojoj se najbolje diviti sa sigurnosti obale.