Tokom proteklog vikenda
43

Na Mount Everestu postavljena dva svjetska rekorda

D. B.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Na Mount Everestu su u nedjelju zabilježena dva rekordna uspona jer je nepalski šerpa upisao najviše vrhova na svijetu, dok je britanski penjal postavio rekord za strance.

Kami Rita Sherpa (54) popeo se na najvišu planinu svijeta 29. put u svom životu, dok je Britanac Kenton Cool to učinio 19. put.

Treba reći da je Kami već bio rekorder te da je ovog puta samo popravio svoj rekord i tako postavio novi standard. On je vodič duže od dva desetljeća, a prvi put je na vrh Mount Everesta dospio 1994. godine. Od tada je isti uspjeh ponavljao gotovo svake godine.

Sezona penjanja na Mount Everestu je tek počela te se očekuje da će u narednim sedmicama stotine penjača krenuti na stazu.

Kima se popeo na visinuo od 8.849 metara u nedjelju u 7:30 sati po lokalnom vremenu.

Prošle sedmice je iz kampa na Everestu objavio post na Instagramu u kojem je naveo da će 29. put pokušati da se popne na vrh svijeta.

Ranije je rekao medijima da su njegovi usponi samo posao, no prošle godine je stazom prošao dva puta kako bi vratio svoju titulu rekordera od dugogodišnjeg rivala i sunarodnika Pasanga Dawe Sherpe.

Britanac Cool se također popeo na vrh u nedjelju, a riječ je također o planinskom vodiču.

Lhakpa Sherpa je žena s najviše uspona na Everest. Ona se 2022. godine 10. rekordni put popela na najvišu planinu svijeta.

Nepalska vlada je izdala oko 400 dozvola za penjanje na Everest tokom ovogodišnje proljetne sezone, koja traje od aprila do juna. Gotovo sve penjače prati lokalni vodič, tako da se očekuje uspon oko 800 ljudi. Prošle godine je to učinilo više od 600 ljudi, no to je bila i jedna od najsmrtonosnijih sezona jer je na planini preminulo 18 osoba.