Turistički diletantizam
0

Mostar još uvijek 'potencijalna destinacija'

Sarajevo-x.com
Mostar, Foto: Sarajevo-x.com
Mostar, Foto: Sarajevo-x.com
Iako je hercegovačka regija poznata po širokom dijapazonu atraktivnih sadržaja za posjetioce, od izlaska na more, vjerskog, avanturističkog, planinskog turizma do kulturno-historijskih građevina, turistički djelatnici još uvijek nisu uspjeli ovu riznicu ljepota pretvoriti u novac.

Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, tvrdi da Mostar, kao ekonomski i društveni centar ovog dijela BiH, i dalje 'uživa' status potencijalne destinacije, umjesto destinacije u kojoj se turisti zadržavaju.

Odgovornost za ovakvu situaciju, kako ističe Krešić, dijele i turističke agencije, zajednice, 'direktni' zaposlenici u turizmu, ugostitelji, hotelijeri, kao i predstavnici lokalne vlasti.

"Mostar je i prije recesije imao problema sa stacionarnim turizmom, odnosno turisti uglavnom dolaze na jednodnevne izlete i putuju dalje. Iako nema preciznih podataka, ove godine je daleko manja potrošnja u Mostaru, te vlada opće nezadovoljstvo među turističkim radnicima“, objašnjava Krešić.

On smatra da je recesija najviše pogodila najslabije i najnerazvijenije zemlje, kao što je i naša. Uz to, komunalni problemi koji se godinama gomilaju u Mostaru odražavaju se na cjelokupan imidž grada i na napore da se privlače veći broj domaćih i stranih turista. U prvom redu, misli se na neuređen i neredovan sistem odvoza smeća i generalno čistoće u gradu, te hroničan nedostatak parking prostora . No, kada je u pitanju promocija grada kao turističke destinacije, velikog udjela imaju i turističke agencije i javni budžet.

"Turističke agencije više rade na 'odvodu' turista nego na njihovom dovođenju i zadržavanju u Mostaru. Oni gledaju da goste koji dolaze u Mostar iz zemalja regiona i svijeta upućuju na dalje destinacije, a jer je tu i zarada. Tako ni turisti nemaju običaj da prenoće u Mostaru. Tu i je problem smanjenih prihoda za turističke zajednice što se odrazilo i na turističku promociju“, naveo je Krešić.