Putovanja
0

Moskva i Istanbul u vrhu omiljenijih gradova za nekretnine

FENA
Zarada od investicija u nekretnine u Moskvi i Istanbulu mogla bi da premaši zaradu od takvih ulaganja u Parizu i Londonu, jer zemlje u ekonomskom usponu bilježe brži tempo rasta nego zapadna Evropa, proizilazi iz istraživanja analitičara.

Prema godišnjem izvještaju "Urban land institutea" koji je prenijela agencija Bloomberg, London je ove godine, među 27 evropskih gradova najisplativijih za nekretnine, pao na 15. mjesto, sa prošlogodišnje druge pozicije.

To je prvi put da se britanska prijestolnica nije u godišnjem pregledu uvrstila u deset vodećih evropskih destinacija za nekretnine, u pogledu investicionih i razvojnih perspektiva. Istovremeno je Pariz pao na peto mjesto, sa prvog prošle godine.

Na godišnjoj listi za 2008. Moskva je zauzela vodeću poziciju, popevši se sa 18. mjesta prošle godine.

Ruska prijestolnica je ocijenjena kao grad s najboljim perspektivama rasta i investicija, imajući u vidu da ruska privreda bilježi godišnju stopu rasta veću od sedam posto i da Rusija učvršćuje položaj najvećeg svjetskog izvoznika energetskih sirovina.

Istanbul je ove godine na drugom mjestu zahvaljujući petoprocentnom rastu turske ekonomije u protekle dvije godine.

Na ovogodišnjoj listi deset najomiljenijih evropskih gradova za investiranje u nekretnine slijede Hamburg, Munchen, Pariz, Lion, Frankfurt, Stokholm, Berlin i Helsinki. U ovoj grupi su, u odnosu na prošlu godinu, najviše napredovali Berlin i Frankfurt, koji su u prethodnom mjerenju bili na 25-oj, odnosno 27-oj poziciji.