Hoteli u Španiji
0

VIDEO / Mole se turisti da ne skaču s balkona

Sarajevo-x.com
Avanturisti koji ljetuju u hotelima na Majorci, Minorci i Ibizi sve češće na YouTube postavljaju videosnimke skokova sa balkona u bazene. Ovi opasni potezi doveli su do najmanje 30 nesreća, a hotelijeri mole goste da zbog sigurnosti sebe i drugih prestanu s takvim ponašanjem.

"Jasno je da su mnogi od njih bili pod utjecajem alkohola ili drugih supstanci", objašnjava Sebastian Darder, glasnogovornik udruženja hotelijera Balaerskih otoka za Euronews.net.

Skokove sa balkona, balkonskih ograda i prozora Španci su nazvali "balkoniranjem", a na snimcima se vide i prizemljavanja vrlo blizu betonskim ivičnjacima, nerijetko uz veliku podršku drugih turista.

Politika nekih hotela je neumoljiva, pa se tako "kaskaderi" odmah izbacuju van, dok su drugi pokušali postaviti panele koji će onemogućiti skokove.

Ipak, ništa od toga nije spriječilo mladog Britanca Ryana Elleya (20) da skoči sa drugog sprata hotela "Playa d'en Bossa" na Ibizi 8. augusta ove godine, nakon čega se ozbiljno povrijedio i završio u komi.

Helikopterom je prevezen u bolnicu u Majorci, a osim što se doktori bore za njegov život, porodica mladića će samo za njegovo prebacivanje u Veliku Britaniju morati platiti oko 18.000 eura.